Förlåt att jag inte bloggar oftare. De senaste veckorna har stora saker rört sig bakom genuskulisserna. En utställning tar form och skiftar skepnad. Två artiklar, båda mastodontiska och viktiga för mig, tar tid. Jag fortbildar mig. Bland annat var jag på Gotland Pride förra helgen (och hann även klappa lite fossiler och göra min mage med crêpes). Och sen har vi förfrågningarna, tipsen och de fantastiska tackmailen som efter mitt senaste inlägg om naket kontra sexualiserat kontra objektifierat slår ut som blommor i min mailkorg nästan varje dag. Tack för all pepp! Jag försöker svara på allt, även om det kan dröja lite.

Så vad händer nu närmast i Genusfotografens liv? Jo…

1. Imorgon eller på fredag På måndag kommer ett lite längre blogginlägg. (Ska försöka hålla dem kortare och frekventare.)

2. Nästa vecka, på tisdag den 23:e oktober, föreläser jag på ABF-huset i Stockholm, under Feministiskt initiativ Region Stockholms föreläsningsserie om feminism. Eventet är gratis, tillgängligheten är god, här kan ni läsa mer om var, när och hur. (Eller tja: 18.00-20.30 på ABF Sveavägen 41, t-bana: Rådmansgatan.)

3. Nästa vecka, dagen efter mitt samtal på ABF, åker jag till Tokyo och befinner mig där från den 24:e oktober till 6:e november.

”NgnEEEEEEEEEEEJ, INgnKE GEngNUSFOTOGRAFEN!”

Jorå.

Jag tänkte hälsa på en vän och samtidigt se om jag kan genusblogga lite därifrån. (Kanske lära mig att inte samla inläggsvirke på hög.) Därför är jag nu intresserad av att höra om du känner någon som är eller känner någon som är expert på genus i Japan, jobbar med jämställdhetsfrågor eller är queeraktivist och/eller fotograf i Tokyo. Jag skulle vilja träffa någon på plats att prata med om Japans, som jag sett den, rätt extrema bildkultur.

  • Fixeringen vid superflickig supersöthet.
  • Den ännu extremare ungdomsdyrkan än den vi har här och den ibland kirurgiska rättningen efter västerländska skönhetsideal.
  • De extremt utlevande representationerna av kvinnoförtryck i populärkulturen och porren.
  • Eventuell förekomst av frigörande/omkullkastande undantag, konst och kritik.

Allt eller något av det här är jag intresserad av att prata om, beroende på vilka människor jag får tag på. Så be hemskt gärna personen du kommer att tänka på att kontakta mig på min mail. Så kommer jag att kattkisa i ditt väderstreck och tänka på dig med tacksamhet när jag är där.

Jag har varit i Tokyo en gång förut. 2006. Och hur kul det än var att som 24-åring få skriva/plåta ett 18 sidor långt gonzojournalistiskt bildreportage tillsammans med en kollega och vän åt den nu nedlagda tv-spelstidningen Super PLAY (kanske scannar in och laddar upp en dag när jag har tid över), åkte jag hem därifrån ytterst besviken på att jag aldrig tog mig över språkbarriären.

Den här bilden som jag tog på en japansk cosplayer fångar min frustration ganska bra:

Hjälp Genusfotografen över språkbarriären!

4. Till sist. Om du vill höra lite mer om mina äventyr (och lagbrott) i sommar, så kan du lyssna på den här intervjun i P3 Browser, om näthat, troll och kärleksdrev. Både fotografen Stefan Jellheden och hans agent Eric Legge är intervjuade. ”Varför måste han använda så fruktansvärt grova och fula ord?” undrar Eric Legge. Tydligen var det ordet SPERMA som fick honom att se rött.

Här kan du även läsa en artikel från tidningen Proffsfoto/Fotosidan.se med mer fokus på att vi i Sverige har en lag som säger att bildkritik av redan publicerade bilder, om den ska ske på internet och inte i tryck, måste ske med den kritiserades tillstånd.

Det finns bilder av både mig och Stefan Jellheden till artikeln, tagna av reportern/fotografen Mattias Lundblad. Jag ser ganska macho ut på min. Den här är jag lite mer förtjust i, som Mattias skickade efteråt.

Eller vad tycker du? För macho med hiphopgesten? Vägs den upp av mina finfina naglar?

Aja. Back to work. Nytt tipsskördesinlägg snart.

Tack för mig!