Hej bloggen! Vi har två anledningar att fira, den ena peppigare än den andra. Den första är att jag och min jurist Alexander Kandiloros vann rättegången mot Äventyrsgruvan.

DOMSLUT

Om ni vill läsa hela domen är det bara att maila Södertörns tingsrätt och skriva ”Hej! Jag vill ha ut domen i T-mål 9501-13. Mvh!” så skickar de domen som en pdf with no questions asked, eftersom domar är offentliga handlingar i Sverige (som alla medborgare har rätt att ta del av).

Yes. Så nu är alltså Äventyrsgruvan skyldig att betala 12 500 kronor. Exakt 500 kronor mindre än vad de krävde av mig för ”stölden” av deras Creative Commons-märkta bild genom en opåkallad faktura förra sommaren.

Tyvärr är själva domskälet inte så jätteroligt. (Eller så är det jätteroligt, om man gillar ironi.)

Äventyrsgruvan lyckades inte själva bevisa att de äger bilden.

Anledningen till domen

Domen går att överklaga tills på måndag.

Nu till den andra goda nyheten, som jag vaknade upp till i morse:

Dov Charney kickad

American Apparel sparkar sin hobbyfotograferande och sextrakasserande vd och grundare Dov Charney (som jag skrivit om här och här). Som skäl anger styrelsen ”misstankar om tjänstefel”, utan att gå in närmare på vad det handlar om. Enligt Los Angeles Times uppger en källa att Charney inte ska ha gjort något kriminellt, utan att det handlar om ”hans personliga uppförande mot kvinnor och dåligt omdöme”. Källan säger också att Charney blev mycket överraskad av styrelsens besked:

“He was totally taken by surprise, which is part of the problem,” the source said.

Bra gjort, American Apparel. Nästa uppdrag: Se till att ni ökar andelen kvinnor i styrelsen och chefsgruppen så att den överstiger 0%.

Eller så kan ni alltid gå i konkurs. I Los Angeles Times-artikeln nämns nämligen att American Apparel gick med en förlust på 106,3 miljoner dollar 2013. En siffra för alla som säger ”jamen sexism säljer ju” att skriva upp på ett papper, vika till ett flygplan och kasta i ögat på sig själva.

GLAD MIDSOMMAR!

Ut i solen och bada och DYK som American Apparels aktie på börsen!

American Apparels formkurva