Uppdatering: Prisceremonin ägde rum på American Apparels butik på Götgatan i måndags. Min berättelse om det och en sammanfattning av mediebevakningen kring Årets sexist 2013 kommer snart.

Näe. Nu har jag bestämt mig. American Apparel ska inte få min guldtuttmugg.

Inte för att jag inte tycker att Rätt sexist vann. American Apparel slår alla vidrighetsrekord med sina bilder som hade kunnat vara bevismaterial i barnpornografimål. Unga tjejer som lydigt och värnlöst svankar på oskuldsvita lakan eller emulerar spädbarnsmimik, blåsande bubblor liggande på mage med rosiga kinder eller snuttande på ölflaskor i fönster med pömsiga, barnsligt bortkomna blickar.

Om inte annat är American Apparels bilder en påminnelse om att unga tjejer i Sverige är värnlösa, rent juridiskt. 2013 var inte bara året sexistskandalerna förökade sig som smutsdisk – det var också året vi såg en kavalkad helt sjuka friande våldtäktsdomar. Domar där våldtäktsmannen kunnat hävda att tjejen bara skrek (!!!) nej för att hon lekt för mycket BDSM. Eller att tjejen som pressade ihop benen när hon fick en flaska uppkörd i underlivet gjorde det bara för att hon var blyg.

Anledningen till att jag inte tycker att det vore passande att ge American Apparel just tuttmuggen är att bröst ju brukar känneteckna människor som gått igenom puberteten.

Därför ska American Apparel få det här lite mer passande priset istället:

Guldnappen 2013 by Floby
Design och foto: Sara Floby.

Jag kommer att dela ut guldnappen personligen. (När American Apparels sverigechef Martin Clinton är tillbaka från sin Londonsemester. Förhoppningsvis imorgon.)

Men guldttuttmuggen då? Vad ska hända med den?

Ja du. Den har jag lagt ut på Tradera:

Muggen 10 kr

Auktionen ligger under kategorien Hushållsartiklar > Porslin > Koppar & Fat och stänger på fredag 14.00.

Pengarna kommer oavkortat att gå till SKR:s tjejjourer. Bland andra Huddinge tjejjour, Sollentuna tjejjour, Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, Föreningen Storasyster, K:RUT tjejjour, Västerort och 1000 möjligheter – föreningar som alla delar stad (Stockholm) med American Apparels två enda butiker i Sverige.

Jag vill att mitt tuttguld och uppmärksamheten jag har lyckats skapa kring Årets sexist ska användas till att stötta de krafter som skyddar och stärker unga tjejer istället för att utnyttja dem.

För mer information om Sveriges SKR:s tjejjourer, kontakta:

Emma Söderström, Pressekreterare SKR
emma.soderstrom@kvinnojouren.se
0735–363 565

In och buda! Utropspriset är 10 kronor.

Tack för mig!

<3