Kvinnor är empatiska. Män är överflödiga. (2014)

 

Foto: Anders Wiklund/TT

Kvinnor är empatiska. Män är överflödiga.

Djupare analys, om det behövs:

1. Min spontana reaktion när jag ser den här bilden från SVT Nyheter är: ”men FAIL, Jan Björklund, Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt! Hade ni ryggskott alla tre den dagen, eller varför kunde ni inte böja er och möta era framtida väljare på deras nivå?” Men det vore att missa att Minst tre andra personer varit inblandade i processen att ta, välja och publicera den här bilden: en fotograf (som säkert tog hundratals bilder från tillfället), en TT-redaktör (som fått en mapp med bilder att välja bland) och en webbredaktör på SVT som bildsatte artikeln. Och samtliga har antingen helt missat genusaspekten eller tänkt ”🤡, Alliansen”.

2. Forskning visar att kvinnliga politiker ofta förknippas med ”mjuka” egenskaper, kompetenser och frågor, medan män ofta associeras med ”hårda” diton. Enligt metastudien Gender differences in political media coverage av statsvetarna Daphne Van der Pas och Loes Aaldering tenderar journalister att beskriva politiker enligt befintliga könsstereotyper. Alltså, journalister bevakar en politiker som har visst kön, påminns om samhällets könsroller, och beskriver politikern därefter.

Jag är övertygad om att vi fotografer också (omedvetet) jobbar så. Att vi väljer en bild som bekräftar mönster vi är vana vid att se, som känns ”rätt” just för att den återspeglar en bekant norm. Och därför riskerar vi att missa uttryck och ögonblick som bryter mönstret – som kanske hade kunnat leda till bilder som får vingar av positiva anledningar…

3. Som min kanske favoritbild någonsin av en politiker: pojken som får klappa Barack Obama på huvudet under ett besök i Vita huset. Pojken undrade ”är ditt hår som mitt?” ”Touch it, dude!” sa den snälla presidenten.

”Touch it, dude!” Foto: Pete Souza

Tänk er att fånga ett sånt ögonblick på bild, fotografer. Och politiker: var mer som Barack Obama. (Ingen press.) Stretcha höftböjaren!

4. Klädkrock!! Pinsamt att Jan, Göran och Fredrik kom exakt likadant klädda till skolan? Eller bara en trist symbol för vilken begränsad, uniform palett mansrollen har att tillgå.

5. Pojken i förgrunden ser ut som att han funderar på att GET OUT.

 

Till nästa analys i valspecialen: Moderaterna i Heby Kommun (2018)
Tillbaka till förra analysen: ”Kvinna” het kandidat (2017)
Till alla analyser