Okej, som uppföljning till mitt inlägg om hur våra blickar tog emot de frisläppta journalisterna Niclas Hammaström och Magnus Folkehed som ”feminina” bara för att de var oväntat ogarderade mot kameran och tillgivna mot varandra på bild, kommer här något som kan få det att pirra ännu mer av föryngring i vaneögat.

Jag tog upp mäns svårfunna självberöring på bild, och kvinnors rikliga tafsande både på produkter och sig själva i reklam. Något ni inte invände var: Men män som tar på varandra då?

Ja. Det är också en tragisk historia.

Vi låter inte män vara intima mot varandra på bild utan att genast tänka i banor av homoerotik.

Coola rocktjejer får till och med jucka mot varandra i jeansannonser.

Move your lee kvinnor
Ensamma. Ingen som tittar. Bara du, betraktaren, voyeuren.

Coola rockkillar får dansa ensamma.

Move your Lee man
Fast under uppsikt. Så att han inte tar på sig själv.

Har det alltid varit så här?

Nej. Naturligtvis inte. Liksom vi har fått en mer sexualiserande syn på barn än vi hade på 1960–70-talet (när Pippi Långstrump spelades in; se exemplet med Pippi Examples i mitt inlägg Alla är pedofiler), har vi idag en mer sexualiserande syn på män. (Den twisten såg du inte komma på den här bloggen, va?)

Jag ska visa vad jag menar. På retromanlighetssajten Art of Manliness finns det en artikel som heter Bosom Buddies: A Photo History of Male Affection som är en sammanställning och historisk genomgång av cirka hundra gamla bilder som visar att män (åtminstone i USA) hade en betydligt mer avslappnad inställning till varandras kroppar än idag.

Manliga vänner tog sig ofta tiden och omsorgen att gå till den lokala fotostudion för att föreviga sin lojalitet och kärlek. Och hur visar man bäst att man är fäst vid någon?

Ptja, varför inte med kroppsspråk?

Kattungar 1
Bästa Vänner Evinnerligen.

Kattungar 2
Hålla om axlarna – finaste kompisposen ju!

Kattungar 3
Handen på låret.

Kattungar 4
Låret på låret.

Kattungar 5
Örat på låret.

Kattungar 6
Äh, va fan. Hela du på låret, min vän!

Kattungar 7
Hålla handen lite.

Kattungar 8
Fram med strävhåriga jättepungen och stötta armen på den lite.

Kattungar 9
Hihi! Vad gör ni ens?!

Hur ska vi förstå de här bilderna idag då?

Ja, för det första kan vi omöjligt veta vilket slags relation de här männen verkligen hade till varandra. De kan så klart ha haft mer än en platonisk relation (de kan också ha varit bögar men inte ihop, som min artikeltipsande vän Johan Forsberg påpekade). Men det här sättet att posera på var alldeles för vanligt för att det skulle röra sig om förklaringen att historien var oväntat mer queervänlig förr. Det här var bilder som man tog medan grannen satt i väntrummet intill, och de höjde inga ögonbryn stående på spiselkransar.

Som artikelförfattarna till Bosom Buddies skriver är idén om ”homosexualitet” och ”heterosexualitet” som motsatta, fixerade kategorier ganska ny. Begreppet ”homosexuell” dök inte upp i skrift förrän så sent som 1869. Före slutet av 1800-talet var sodomi förvisso en synd, men det var en handling, något man gjorde – inte en identitet. Man kan också se att ju mer ”homosexualitet” utmålades som en permanent identitet och samtidigt  sjukdomsförklarades av präster, politiker och psykologer – desto mer ökade avståndet mellan männen på bild.

Visst är det sjukt kittlande både för ögat och fantasin?

Här sitter vi och undrar hur de så oskuldsfullt kan sitta och ta varandra på innerlåren och sitta i varandras knän. Och där sitter de, dessa förhistoriska kelande kattungar, och undrar varför vi hundra år senare sitter och pratar om SEXUALITET bara på grund av hur de POSERAR.

”Om männen på bilderna var homosexuella såsom vår kultur förstår den idén, eller på sättet som de själva förstod det, ligger utanför vårt vetande. Vad vi kan veta är att de inte skulle ha tänkt sig att deras kroppsspråk hade något att göra med den frågan. Vad ni ser i bilderna var vanligt, inte sällsynt; bilderna handlar inte om sexualitet, utan intimitet.”

– Kate & Brett McKay
(Min översättning)

Mer kattungemän?

MER

Okej, nu utomhus tack vare uppfinningen av bärbara kameror…

Kattungar 10
Sola på räcke ihop.

Kattungar 11
Röka på staket ihop.

Kattungar 12
Bada ihop.

Kattungar 13
KATTUNGAR!!!!

Kattungar 14
Ligga i hög ihop.

Kattungar 15
Ligga ihop.

Kattungar 16
Skogshugga ihop. (Timmermän, UNITE!)

Kattungar 17
Cykla ihop.

DET VERKAR HA VARIT ROLIGARE ATT VARA MAN FÖRR

– Genusfotografen

Kattungar 18
Japp, behövs ingen djupare analys än så! *galopp, galopp*
Ha det så kult med din blergh, sucker! *galopp, galopp…*

Det finns flera förklaringar till varför den maskulina intimiteten avklingat. En förklaring är så klart sjukdomsförklaringen och fördömandet av homosexualitet (som nådde sin kulmen i USA på 1950-talet). En annan är att övergången från hantverksyrken till tjänstemannayrken och rörligare yrkesgrupper gjorde män till konkurrenter, snarare än team som satte värde i att från dag till dag luta sig på varandras kroppar.

Två bilder av svunna basketlag – ena från 1910-talet, den andra från 1940-talet – speglar den utvecklingen bra:

Kattungar 19
Hela laget poserar TILLSAMMANS… (1915.)

Kattungar 20
Och BOOM… Individer. (1942–1943.)

För ännu fler perspektiv, läs hela artikeln på Art of Manliness. (Jag har inte plockat alla ögonöppnarrussin ur kakan.)

Men nu tycker jag att vi ska prata lite nutid.

Hur fysiska vågar egentligen våra kända, normbildande kompismän vara med varandra på bild?

Podcastmannar
Klicka för att förstora.

Inte särskilt, skulle jag säga. De får visa en viss närhet – Sigge Eklund pillar med Alex Schulmans lugg, Filip tittar beundrande på Freudrik – men det görs med en distans och med humor, och de håller ändå anständigt ”heteroavstånd”.

Och det här är ganska typiskt. Dagens kompismän rör bara varandra lagom mycket och lagom intensivt – alltid på rätt sida av den tunna gränsen – och ventilerar frustrationen av att inte få GOSA med sin bror genom att parodiera och överdriva intimiteten…

Alex och Sigge

På ett sätt som bara tar udden av den manliga närheten (och nakenheten, ofta).

Och det tycker jag är skit.

Jag undrar vad det gör med pojkar och män att ständigt behöva tona ner och dölja och förtränga sidor av sig själva som vår mansnormativa hårdhetskultur stämplar som ”kvinnliga” och därför i förlängningen också ”omanliga” och lågstatus.

Trailern till dokumentären The Mask We Live In, om amerikansk maskulinitet, tycker jag ger ett par bra vinkar om det. Tre citat ur den, för dig som orkar läsa ett blogginlägg på 8000 tecken men inte kolla på ett Youtube-klipp:

”Om vi lever i en kultur som inte värdesätter omtänksamhet, som inte värdesätter relationer, som inte värdesätter empati – då kommer vi ha en kultur där pojkar och flickor, män och kvinnor, blir galna.”

Dr. Niobe Way, psykolog

”Inom deras kamratuppfostranskultur poserar pojkarna baserat på hur de andra pojkarna poserar. Och vad de i slutänden går miste om är vad de alla egentligen vill ha. Vilket är just den där närheten.”

Dr. Judy Chu, sociolog

Och kanske viktigast:

”De tre mest destruktiva ord som varje man får höra när han är en pojke är när han bli tillsagd att ’var en man’.”

– Joe Ehrmann, fd. NFL-spelare

Och på tal om det!

Så här svarade Martin Schibbye på min kritik om hans konstiga uttrycksval ”som en man” när något heroiskt behövde formuleras i en text om de kidnappade journalisterna Niclas och Magnus:

Kattungen Schibbye

Skönt att se någon som tar kritik som en gentlehen, eller hur?

Själva rättelsen i hans blogginlägg är också exemplarisk:

Schibbye the gentlehen

Överstrukna ”som en man” leder hit, till min blergh. Vilket jag tycker är passande, eftersom jag är av åsikten att ingen ska behöva vara en man.

Låt män vara människor.

Eller katter.

Des Hommes et des Chatons

Kattporr2

Kattporraaaw Bilder från kattporrbloggen Des hommes et des chatons.

Tack för mig!

<3

Bilderna på intima män från förr kommer från artikeln Bosom Buddies: A Photo History of Male Affection av Kate och Brett McKay, som i sin tur hämtat bilderna från Picturing Men: A Century of Male Relationships in Everyday American Photography av John Ibson och från Flickr.com.

PS. Hela män och katter-grejen. Drömmen om en maskulinitet som är söt och sexig men inte hotfull?