Kritisera religioner ≠ kritisera regimer

Revolutionär remix av dansarna från Henri Matisses La Dance och det vackra Azaditornet (Frihetstornet) i Teheran, av konstnären @innerjalz.

”Du bevittnar en historisk och kvinnoledd revolution. Tänk så fint om du ville vara en del av den. ❤️”

Läs inlägget av @saharsorati som börjar så! (Fäst i toppen av hennes profil.) Om hur exakt alla kan och får göra något för att hjälpa folket i Iran att bli av med den mordiska regimen som hållit dem gisslan i 43 år.

Om du fortfarande oroar dig för att låta islamofobisk om du kritiserar den Islamiska republiken, lyssna på skådespelaren Payam Banifazbani’s glasklara förklaring:

”Det iranska folket slåss inte mot islam. De slåss mot sin regering, som under de senaste 40 åren har använt religionen islam som en ursäkt för att terrorisera, tortera, våldta och döda sitt eget folk.”

Skulle du låta bli att kritisera Rysslands invasionskrig mot Ukraina av rädsla för att låta ”russofobisk”? Det vore samma sak.

Och det är inte ens ett teoretiskt exempel. Lyssna på gasljuset som kommer ut ur Putins mun, när han kallar EU:s sanktioner mot Ryssland för ”diskriminering” och Västs försök till ”cancellering” av det ryska folket.

Att få oss att haka upp oss på slöjan och tro att konflikten handlar om hijabis vs. kvinnor som är ”emot slöjan” (som i själva verket är för valfrihet) är också ett djävulstrick regimen kör med, för att trolla bort sig själva ur ekvationen.

I regimens propagandaremix på illustratören Marco Melgratis virala bild är det plötsligt är regimkritikern Masih Alinejad som är moralpolisen, inte Moralpolisen.

Jämför med äkta revolutionär konst, som den av @sahar_ghorishi.x:

Av Sahar Ghorishi

Konst som fångar andan bakom revolutionen och vad som verkligen sker i Iran just nu. Hur en löpeld av mod och gemenskap har spridit sig, och hur de som slåss mot regimen är ett enda stort Vi.

Både troende och sekulära.

Straighta och queera.

Hela städer???

Och söta gummor som sjunger ”frihet, frihet, frihet” på gatan om natten (😍).

Jag tror att vloggaren och funkisaktivisten @avajahangiry sätter ord på det bra:

”Varje gång jag har på mig det här pannbandet (som det står ’Kvinna, Liv, Frihet’ på) är jag rädd som en hund. Men hur vacker är inte den rädslan.”

Tänk att få vara en del av något sådant?

Det får du! Följ @saharsorati’s tips!

#iranrevolution 💚🤍❤️‍🔥

Källor för bilder: @paran.nb, @pouriazeraati, @iranrevolution.sweden, @avajahangiry, @from____iran.