2012 vs. 2022 – En sammanfattning

Visst är det märkligt hur bilder som bara är tio år gamla kan kännas som att de är tagna för 70 år sen?

Expressen/M-Magasin, 2012. Foto: Elisabeth Ohlson

Som det här bildreportaget i Expressen (ursprungligen från Amelia Adamos M-Magasin). STASSRÅDEN. ”Coola, snygga, smarta och med ett viktigt budskap. Så här har du aldrig sett Sveriges kvinnliga ministrar förut.”

Ministrarna Lööf, Ask, Ohlsson m.fl. poserande med snitsiga outfits, styjlningar och handväskor, liggande på divaner, intill skyltar med jämställdhetspolitiska budskap som LIKA LÖNER. FLER PAPPAMÅNADER. STOPPA MÄNS VÅLD.

Ett perfekt exempel på trivialisering. För kvinnor är politik mest en modevisning?

Nyligen noterade jag för första gången namnet på fotografen, och svalde nästan min nyttiga 1950-talscigarett.

Elisabeth Ohlson! En av Sveriges mest intressanta, modiga, normkritiska (innan ordet ens fanns) konstnärer.

Jag kunde inte hålla mig, utan ringde @elisabethohlson, som sa:

– De där bilderna är så jävla komiska. Det är baksidan av att behöva tjäna sitt levebröd som fotograf. Jag bråkade med tidningarna, men det där var hur de ville framställa de här kvinnorna. Det visar hur de tänkte på kvinnor då. Tur att det där håller på att försvinna!

Jag håller med. Vi kommer nog aldrig få se bildreportage riktigt så trivialiserande igen. Som Svensk damtidnings ”Politikens prinsessor”:

Svensk damtidning, 2014. Foto: Charles Hammarsten

Det enda som kommer i närheten från senare år är Expressens ”Kandidaterna”; en uppställning av Miljöpartiets kandidater till nytt kvinnligt språkrör. Men det trivialiserande med de (rätt mäktiga?) bilderna är väl att de ens samlades för en sån fotografering, men inte de manliga kandidaterna. Som var för upptagna med viktigare saker?
 

Expressen, 2020. Foto: Anna-Karin Nilsson

Elisabeth tipsade mig om en ny bild hon tagit. Också för Amelia.
 

Amelia, 2022. Foto: Elisabeth Ohlson

Av Magdalena Andersson, som får bre ut sig över två fåtöljer med skorna på, bortvänd ”upptagen” blick och ett lite roat, självsäkert leende. Då slår det mig: Så här vill tidningarna framställa och tänka på kvinnor 2022.

Och att bilder från 2012 känns som från en svunnen, obegriplig tid är något positivt. För det betyder att vi har förändrats. ❤️‍🔥

Det var allt för min valspecial! Tack alla ni som analyserat tillsammans med mig! Gå och rösta nu för fan!!

 

Tillbaka till förra analysen i valspecialen: Någon som äter glastak till frukost (2022)
Till alla analyser