Skip to content
Genusfotografen Logo
  • Analyser
    • Analyser
    • Bloggarkiv
  • Utställningar
    • NYKS Jämställdhetskalender 2022
    • Images that change the world (2019–2023)
    • Ungdom. Identitet. Mangfold. (2018)
    • Genusfotografen och Wikipedia (2016)
    • Vem är hen? (2015)
    • Stötta manligt företagande
  • Föreläsningar
  • Portfolio
    • Portfolio
    • Bildhandboken
    • Images That Change the World
  • Om Genusfotografen
    • Om Genusfotografen
    • Källor och lästips
    • Genusfotografen i media
  • Kontakt
  • Svenska
  • English
BlogGenusfotografen2014-11-17T15:02:08+01:00

Check out Images that change the world: a guide to equal communication, an ongoing exhibition, toolkit and guidebook created by the Gender Photographer, Gävle Municipality and The Swedish Institute.

genusfotografen

För att förklara andrafiering är det hjälpsamt För att förklara andrafiering är det hjälpsamt att titta på vilka som INTE andrafieras.

För många är Anne Frank det enda mänskliga ansiktet för de 6 miljoner judar som mördades under Förintelsen. Hennes dagbok har inspirerat framtida presidenter som satt 27 år i fängelse för motstånd mot sitt lands apartheidregim* och orsakade Anne Frank-feber i landet som var Nazitysklands allierade i Asien.

2022 blev Irans kvinnor nya symboler för mod. Årets hjältar enligt TIME, och ikoniserade i gerillakonst världen över. (2)

Irans män verkar dock mest iranier måla martyrporträtt av. (3–4 🤍) Varför är det så?

Konsthistorikern Griselda Pollock menar Anne Franks kön och ålder fungerat ”de-particularizing”. Läsare ser henne inte i första hand som en jude, utan som en 13-årig flicka. Därför går hon inte att förskjuta från ett universellt Vi till ett mindre sörjbart Dom.*

Med den analysen går det kanske att förstå hur EU kan tveka inför att kalla den Islamiska republikens revolutionsgarde för terrorister. Trots att de hänger demonstranter från lyftkranar.

För att offren är män. Och därför ser vi dem främst utifrån deras etnicitet; deras olikhet.

Iranier försöker desperat humanisera dem. Berätta om deras goda gärningar. Visa klipp där de dansar och är fulla av liv. Eller där deras föräldrar går sönder när de får veta att deras barn dödats under natten.

Och omvärlden beklagar Deras förlust.

Som om Vi har råd att förlora en enda människa som tror på frihet och jämlikhet när 70% av jordens befolkning lever i diktaturer.*

Antidemokratiska krafter som splittrar och härskar med andrafiering är återigen på frammarsch. De försöker lura oss att det är ”västerländsk imperialism” att bry sig om andra människor.

På FN:s huvudkontor i New York hänger en dikt som motsäger det.

”Human beings are members of a whole,
In creation, of one essence and soul.
If one member is inflicted with pain,
Other members, uneasy will remain.
If you have no sympathy for human pain,
The name of human you cannot retain.”

Den iranska poeten Saadi Shirazi skrev den dikten på 1200-talet. Budskapet kommer aldrig sluta vara aktuellt.

Låt dig inte avhumaniseras. För då vinner de som är beroende av vår apati.
I april 2013 var det premiär för ett nytt straff I april 2013 var det premiär för ett nytt straff som den iranska domstolen i Marivan hittat på: att ”förnedra” brottsdömda män genom att paradera dem genom staden iklädda traditionella kurdiska kvinnokläder.

När Masoud Fathi, en kurdisk man från Marivan, såg nyheten bestämde han sig för att göra en motaktion. Han tog på sig en vacker kurdisk klänning, lät sig fotograferas av en vän och publicerade bilden på Facebook med texten:

”Att vara kvinna är inte en skam eller ett straff.”

Kurdiska män från hela världen hakade på (3). Snart hade kampanjen 18 000 följare.

I en intervju utvecklade Fathi sina tankar ytterligare:

”Kvinnor är en del av vår personlighet. Om vi förtrycker en del av vår personlighet, förtrycker vi oss själva.”

2013 tror jag få insåg storheten i den här kampanjen. Sveriges Radio kallade kampanjen ”ovanlig”.*

2022 tycks det som att dessa kurdiska män redan då hittat det perfekta motgiftet mot den Islamiska republikens systematiska förnedring och kontroll av både kvinnor och minoriteter.

Nu hörs pappor säga på sina söners begravningar: Han var modig som en kvinna. (4)

I nästan vilken annan del av världen som helst hade det tolkats som en skymf. I Iran, 2022, är det den finaste hedersbetygelsen man kan få.

Jin, Jiyan, Azadi. Kvinna, Liv, Frihet. En slogan myntad av kurdiska frihetskämpar*, och som i och med mordet på kurden Jina Amini blivit hela det iranska folkets slagord.

Män skriker orden för full hals, och ställer sina kroppar mellan regimens säkerhetsstyrkors vapen och sina medsystrar, eftersom de förstår att de inte är fria förrän Irans kvinnor och minoriteter är fria.

Eller för att citera flickan i Marjane Satrapis serieroman Persepolis: ”Om en revolution ska lyckas, måste hela befolkningen stödja den.”

2022 fick världen upp ögonen för iranska och kurdiska kvinnors mod. Förhoppningsvis har världen också tagit notis om Irans män, som borde vara sinnebilden av solidaritet. Och som kanske redan inspirerat progressiva män i andra länder med kvinnohatiska styren.

Häromveckan förbjöd Afghanistans talibanregim kvinnor att studera vid universitet. En efter en syntes manliga studenter lämna sina klassrum, och gå med i protesterna. ❤️‍🔥
HUR är det möjligt att svenska medier inte har f HUR är det möjligt att svenska medier inte har fattat vad den Islamiska republiken är?

Under söndagen spred alla stora medier fejknyheten* att moralpolisen i Iran ska läggas ned.

Få iranier verkar ha gått på lögnen. Vilket borde säga oss att propagandan var riktad mot alla andra.

Precis som bilder från fotbolls-VM i Qatar, där döttrar till regimens agenter poserar i kläder som i Iran hade kunnat få dem misshandlade hjärndöda av polisen.

Att regimen inte har några problem med att visa den bilden utåt borde säga oss att deras klädkoder (t.ex. slöjtvånget) aldrig handlat om ”moral”, utan om kontroll.

Källan som medierna hänvisade till: Irans statliga nyhetsbyrå Irna. Vid samma tid på söndagen var Irnas toppnyhet att ayatolla Khamenei fått ett brev från en grupp högstadietjejer som ”lovar att göra landet mer stabilt och mäktigt i framtiden”. (3)

Den ”nyheten” hade jag nyanserat med ett klipp av iranska skolflickor som hoppstampar på Khameneis porträtt. (4)

För några veckor sedan reagerade folk på att Iran tydligen sitter med i FN:s råd för mänskliga rättigheter, och att deras stol upptas av en kvinna. (5)

I sändningen förklarade hon att det är ”terrorister” som protesterar i Iran.

Två såna terrorister var Nika Shakarami och Sarina Esmailzadeh, som båda blev 16 år.

Sista gången Nikas vänner såg henne i livet stod hon på ett biltak och eldade en hijab, skrikande slagord mot regimens säkerhetsstyrkor. (7)

Sarina var lika orädd. På sin Youtube-kanal varvade hon pizzarecept och dans med öppen kritik mot regimen. (8)

Både Nika och Sarina mördades av sin regering. Regimens version? Nika hoppade från ett hustak. Och det gjorde Sarina också.

De bemödade sig inte ens om att hitta på unika lögner åt dem båda.

Det totala föraktet för vad som ens LÅTER sant borde säga oss att den Islamiska republiken är en totalitär diktatur.

Det iranska folket ser regimen för vad de är. Lyssna på dem istället för på propagandan.

För att citera @frokenmyran (följ!):

– Folk skriker ”kvinna, liv, frihet”. Inte ”kvinna, bort med hijab, reformer”.

Men kom ihåg. Frågar man regimanställda – som ibland får låtsas vara fotbollsfans – är Iran redan fritt och jämlikt. (10)

🖤
Historielärare! Tar ni upp Mohammad Mosaddeq i er Historielärare! Tar ni upp Mohammad Mosaddeq i er undervisning? Jag är lite chockad över att jag aldrig hört hans namn förut, förrän @aram_jajar (följ!) berättade om honom.

Mosaddeq var Irans mycket populära och demokratiskt valda premiärminister 1951–53. TIME utsåg honom till Man of the Year 1951. (2)

Han var känd för att hålla så passionerade tal att han brast i gråt eller svimmade. Han hade också för vana att – till stort medieintresse – hålla regeringsmöten och statsbesök i sitt sovrum, så att han kunde leda landet från sin säng. (3–5)

– Är han sjuk? undrade oroliga supportrar.

– Pr-trick! fnös kritiker.

– PR-GENI, antecknade John Lennon och Yoko Ono. (6)

Framförallt blev Mosaddeq dock världskänd, och en hjälte i landet, när han nationaliserade Irans olja. Det brittiska imperiet hade sedan 1913 – via Anglo-Iranian Oil Company (idag BP) – borrat olja i landet och betalat tillbaka kaffepengar. Mosaddeq krävde en revision av deras betalningar. När de vägrade kickade han ut dem ur landet.

Mosaddeq hade tänkt använda oljepengarna till att rusta upp välfärden och minska landets fattigdom. Men britterna fick till en internationell bojkott av iransk olja. Sen lyckades de övertala USA – som vid tiden var rädda för att Iran skulle närma sig Sovjet – att hjälpa dem.

1953 koordinerade CIA och MI6 en statskupp, ”Operation Ajax”, där Mosaddeq störtades och diktator-monarken Reza Pahlavi (åter)installerades vid makten. 

Historiker pekar på den här händelsen som fjärilsvingslaget som 30 år senare ledde till den Islamiska revolutionen. Där islamister ledda av ayatollah Khomeini, en man som kallade USA ”the Great Satan”, kunde ta makten. Och som genast började fängsla och mörda politiska motståndare.

Den stora ironin är att den Islamiska republiken idag kallar det iranska folkets kamp på liv och död för att göra Iran till en sekulär demokrati för ”västerländsk imperialism”.

För det var ju inte demokrati som USA och Storbritannien tvingade på det iranska folket 1953 – utan diktatur.

Glöm aldrig: folket i Iran ville ha självbestämmande redan på 1950-talet. Om du inte tror mig, öppna en historiebok. Eller ja, det var ju frågan. Kom det här med?

#iranrevolution ❤️‍🔥
”Du bevittnar en historisk och kvinnoledd revolu ”Du bevittnar en historisk och kvinnoledd revolution. Tänk så fint om du ville vara en del av den. ❤️”

Läs inlägget av @saharsorati som börjar så! (Fäst i toppen av hennes profil.) Om hur exakt alla kan och får göra något för att hjälpa folket i Iran att bli av med den mordiska regimen som hållit dem gisslan i 43 år.

Om du fortfarande oroar dig för att låta islamofobisk om du kritiserar den Islamiska republiken, lyssna på skådespelaren @pbani’s glasklara förklaring (2):

”Det iranska folket slåss inte mot islam. De slåss mot sin regering, som under de senaste 40 åren har använt religionen islam som en ursäkt för att terrorisera, tortera, våldta och döda sitt eget folk.”

Skulle du låta bli att kritisera Rysslands invasionskrig mot Ukraina av rädsla för att låta ”russofobisk”? Det vore samma sak.

Och det är inte ens ett teoretiskt exempel. Lyssna på gasljuset som kommer ut ur Putins mun (3), när han kallar EU:s sanktioner mot Ryssland för ”diskriminering” och Västs försök till ”cancellering” av det ryska folket.

Att få oss att haka upp oss på slöjan och tro att konflikten handlar om hijabis vs. kvinnor som är ”emot slöjan” (som i själva verket är för valfrihet) är också ett djävulstrick regimen kör med, för att trolla bort sig själva ur ekvationen. (4)

Jämför med äkta revolutionär konst, som den av @innerjalz (1) och @sahar_ghorishi.x (5). Som fångar andan bakom revolutionen och vad som verkligen sker i Iran just nu. Hur en löpeld av mod och gemenskap har spridit sig, och hur de som slåss mot regimen är ett enda stort Vi: både troende och sekulära (6), kvinnor och män, straighta och queera (7), hela städer??? (8) och söta gummor som sjunger ”frihet, frihet, frihet” på gatan om natten (9, 😍).

Jag tror att vloggaren @avajahangiry (10, följ!) också sätter ord på det bra:

”Varje gång jag har på mig det här pannbandet (som det står ’Kvinna, Liv, Frihet’ på) är jag rädd som en hund. Men hur vacker är inte den rädslan.”

Tänk att få vara en del av något sådant? 

Det får du! Följ @saharsorati’s tips!

#iranrevolution 💚🤍❤️‍🔥
En sak jag vill ska vara allmänbildning: att Marg En sak jag vill ska vara allmänbildning: att Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale inte är science fiction. Som hon själv säger*: ”inget kom med i boken som inte hänt någon gång, någonstans.”

En av hennes främsta inspirationskällor: Iran.

Många får sig en mindfuck när de ser bilder från 1970-talets Iran. Hur kan ett lands historiska foton se ut som att de är från framtiden? Bilder på kvinnliga studenter utan slöja med ögon lysande av framtidshopp. Kvinnor lirande gitarr i bikini på stranden. (2–4)

Vad som hände? Den islamiska revolutionen 1979. Där socialister, liberala och islamister – inklusive kvinnor ur alla samhällsklasser – gjorde gemensam sak och störtade Shahen (kungen). Men där Ayatollah Khomeini och islamisterna utnyttjade maktvakuumet som uppstod för att grunda en totalitär teokrati, införa sharialagar och börja klä av kvinnor deras rättigheter en efter en.*

I ett inlägg frågar sig @saharsorati (följ!) varför många svenskar är helt tysta om vad som händer i Iran. ”Är ni rädda för att framstå som islamofober?”

I så fall kan regimens propaganda ha lyckats. För en taktik är nämligen att wokeshamea västerlänningar till att titta bort.

I en intervju med Aftonbladet säger Irans ambassadör: ”Det har tyvärr blivit alldeles för vanligt i västvärlden att förlita sig på stereotyper … Revolutionen hjälpte till att visa att det finns andra sätt att göra motstånd mot patriarkatet än att acceptera pålagd västerländsk identitet.”

Vad uttalandet osynliggör:

Att kvinnor protesterat mot regimens förtryck sen dag ett. Redan i mars 1979 var 100 000 kvinnor ute på Teherans gator och protesterade mot slöjtvånget. (6–9)

Hur mycket politiskt våld som krävts för att hålla kvinnor nere och teokratin intakt. 43 år av ofattbar terror. ”Försvinnande” av demonstranter, fängslande av politiska motståndare, tortyr, massavrättningar, steningar, offentliga hängningar från lyftkranar.*

Men hela världen kan se att det inte är CIA-agenter som slåss på Irans gator, utan unga kvinnor som vuxit upp kämpande för grundläggande mänskliga rättigheter hela sina liv. Som generationen före.

Jag tror @paran.nb när hon säger: ”Vi är födda ur eld.”

Gilead brinner.

#iranrevolution ❤️‍🔥
Hur fångar man en revolution på bild? Både Wiki Hur fångar man en revolution på bild? Både Wikipedia och Encyclopedia Britannica väljer att illustrera fenomenet med målningen ”Friheten som leder folket”, som visar en topless kvinna vevande trikoloren på en hög av lik under vad många felaktigt tror ska föreställa den franska revolutionen.*

Många av de redan ikoniska bilderna från den feministiska revolutionen i Iran har intressant nog ett liknande bildspråk. Kvinnor uppklättrade på omkullvälta containrar (2), motorhuvar (3) och biltak (4) som gör V-tecknet eller viftar med pinnar med sina brinnande slöjor på.

Och de bejublas av både kvinnor och män. En vacker symbol för hur dödsdömd den islamiska regimens könsapartheid är. Liksom Delacroix revolutionsmålning från 1830 visar hur dödsdömd aristokratin och feodalismen var när folk ur olika samhällsklasser inte längre lät sig splittras.

En skillnad är dock att kvinnan i den klassiska målningen är ett nationalistiskt fantasiväsen*, medan revolutionen i Iran leds av kvinnor på riktigt.

Kanske kommer framtida encyklopedier definiera en revolution med hjälp av bilder på iranska skolflickor som stampar på, ger långfingret åt och gör konfetti av porträtten av regimens ledare i klassrummet, för att sedan skandera ”DÖD ÅT DIKTATORN!” i skolkorridoren. (5–6)

I veckan läste jag om en ny trend: turban tossing. Folk har börjat slå av mullorna (de islamiska andliga ledarna) deras mössor. Ibland tonsatt av rebellisk hiphop och med vältajmade freezeframes som inbjuder till att dela bilden ikonisk. (7)

Ett tämligen oskyldigt revolutionärt hyss, åtminstone om man jämför med vad som flög under den franska revolutionen. (8)

Ödets ironi att det nu är mullorna som måste se sig över axeln. För att citera @negmottaghi (följ!): ”Det är inte längre tjejerna som är rädda för att bli trakasserade för sin klädsel, utan mullorna.”

För en påminnelse om hur det såg ut tills nyligen, kolla på klippet från 2019 (9) där en mulla angriper en kvinna för hennes klädsel på tunnelbanan – men där flera andra äldre män kliver emellan och frågar (mullan): ”Varför beter du dig så här?” 

En påminnelse om att det finns goda gubbar också. Även de med traditionell hatt. (10 💔)

#iranrevolution
Så här i Halloween-tider: Visst följer ni den i Så här i Halloween-tider: Visst följer ni den iranska regimens mardröm, journalisten @masih.alinejad? 

2014 startade hon Facebook-sidan My Stealthy Freedom, där iranska kvinnor inbjuds att publicera bilder där de smugit av sig slöjan i offentligheten. Nu har hon 8,4 miljoner följare och lägger konstant, outtröttligt, upp klipp som det iranska folket skickar till henne i hopp om att hon ska visa dem för världen. Bildbevis på regimens människorättsbrott, men också oändligt hoppingivande videor som visar hur tusentals iranier, kvinnor och män, gamla och unga, krokat arm och slutat vara rädda. 

Det säger en hel del att regimen – mitt under en brinnande revolution som pågått ända sedan ”moralpolisen” slog ihjäl Jina Mahsa Amini för att hon burit slöjan på ”fel” sätt – tar sig tid att smutskasta Masih Alinejad.

Ni har säkert sett konstnären @m_melgrati’s virala bild föreställande en kvinna som klipper bandet (håret) till en batonghyttande moralpolis som dinglar över ett stup?

Regimen har gjort sin egen version. I den är det en häxlik karikatyr av Masih Alinejad (!) som dinglar över stupet, med klorna om en fridfull kvinnas slöja. (2)

Borttrollad är moralpolisen som slår ihjäl dig om du vägrar bära slöjan. Makten gör sig osynlig, och målar upp konflikten som en falsk motsättning mellan kvinnor som vill bära slöja och feminister som vill rycka den rätten ifrån dem.

Den här metoden har gamla anor.

Anti-suffragettrörelsen målade ofta upp rösträttskvinnor som fula, gamla, gapiga och ogifta. Ibland kontrasterades de mot vackra, feminina gudinnor med banderoller som ”NO VOTES THANK YOU”, signerat ”kvinnosläktet”. (3)

Propaganda mot slaveriets avskaffande skapade stereotyper som ”mammyn” – den svarta kvinnliga slaven som lagade mat och tog hand om vitas barn med ett leende på läpparna, eftersom undergivenhet ligger i hennes (svartas) natur. Ibland kontrasterad mot den oregerliga vita husfrun vars korsett hon snörade. (4)

Masih Alinejads följare går inte på manipulationen, dock. Som en skriver: ”Vi är inte emot någons hijab, vi är emot tvång. Islamiska republikens målning är en lögn.”

Diktatorn är naken. Masih Alinejad vägrar släppa greppet om hans handduk. ❤️‍🔥
Som en parentes till mitt förra inlägg… Maskul Som en parentes till mitt förra inlägg… Maskulin självkontroll: stenansikte. Feminin självkontroll: bygga kyrka i knät med fingrarna?

Källa: Barometern
Foto: Mats Holmertz
Load More Följ på Instagram
Copyright 2012 - 2022 | Avada Website Builder by ThemeFusion | All Rights Reserved | Powered by WordPress
TwitterInstagramPinterest
Page load link
Go to Top