Att det skulle bli en måndagmorgonspudel för Länsförsäkringar.

dm stereotypkritiken

Hela artikeln i Dagens Media här.

”Målet är att frångå stereotypen för hur en bankdirektör – en medelålders farbror – ser ut, menar Fanny Wallér.

– Vi vill absolut inte uppfattas som sexistiska. Vi står inte för det här, det är jätteolyckligt, säger Fanny Wallér.”

Ja, Bild nr 27 – inskickad av Sophie Winberg Tyrfelt – bröt sig alltså loss från min senaste parad genusvrak Fyrtio nyanser av maktbalans och blev viral på Facebook alldeles på egen hand. Bara från sidan Supersnippan delades den över 400 gånger på en timme (nu uppe i över 1400 delningar).

Om en person klagar brukar företag kunna svara ”vad tråkigt att Du uppfattar bilden som sexistisk :/”. Om en hel svärm av upprörda viruspartiklar som funderar på att byta bank klagar…

Ryggen. Ullig päls. Lejonklippning.

Aftonbladet:

aftonbladet wendela

”Länsförsäkringar ville visa att även kvinnor kunde vara bankägare i sin lokala kampanj i Uppsala. Men aj, så fel det blev. Genusfotografen uppmärksammade bildvalet som skulle illustrera att kvinnor kan och fann en stereotyp som snarare visade på motsatsen.”

Ja, kampanjen satt alltså uppe i Uppsala. Där den fortfarande satt uppe i morse och funnits fullt synlig i flera månader, enligt Sophie Winberg Tyrfelt.

Men nu åker den ner.

metro genusfotografen

Karin Stenbrink, kommunikationschef på Länsförsäkringar i Uppsala, säger till Metro att kampanjen dras tillbaka. Och så här ber hon om ursäkt:

”Det är olyckligt att den uppfattats som sexistisk.

Okej. Där kom det. Varför ska det vara så svårt att säga att den är sexistisk? Korrekt ursäkt borde alltså vara: ”Det är olyckligt att vi gjorde en sexistisk kampanj.”

Annars tycker jag att Länsförsäkringar pudlade perfekt. Raskt och reservationslöst, precis som Arlanda Express när de bad om ursäkt efter min kritik om hur kocken Louise Johansson porträtterats i deras kundtidning Xpress.

Om det är någon mer på listan som vill pudla (Gina Tricot? Sony? Dasilva städ?), säg bara till. Jag finns här. Om jag inte äter morotskaka med Sophie Winberg Tyrfelt för att fira.

Tack alla som delade!

Uppdatering: En till artikel från Dagens Media, om att affischerna nu är nere, att de haft en dialog med reklambyrån NPP som ligger bakom kampanjen och att de tar till sig av kritiken.