Okej. Jag har inte hört något mer från Danmarks ledande fiskeblaska. Det har inte kommit någon faktura. Jag tror att jag kanske kan andas ut och förklara mig klar med fiskporren.

Men debatten om fiskepigorne lever vidare, exakt där den borde. Bland sportfiskare. Här kan du läsa en initierad debattartikel skriven av en fiskefotograf och ”manlig fiskeidiot”, som även intervjuat tre sportfiskande kvinnor om deras syn på hur ”kvinnliga fiskeidioter” framställs på bild. ”När jag först hörde talas om fiskepigorna så hamnade jag i någon slags chocktillstånd”, säger bland andra flugfisketokiga Therese Lundin från Norrbotten. Och Dan Forsberg skriver själv: ”Tomas blogginlägg om ’fiskporren’ slog ner som en spikbomb i min fotografiska fiskesjäl.”

Dan Forsberg säger att han räknar med att få ha på sig en hockeyhjälm på nästa sportfiskemässa. Men jag undrar jag. Jag tycker att det verkar som att finns likasinnade i fiskelägret. Åtminstone kan man skönja ett par såna strömningar i kommentarsfältet till den här artikeln i NSD:

nsdfiskeprofil

En som är kritisk till det här sättet att porträttera en kvinnlig fiskeidiot på:

”Gunnar, han menar ungefär så här: Om man för ovanlighetens skull skriver om en kvinnlig sportfiskare, varför måste man då fota henne ovanifrån med en pinne i munnen? Mycket märkligt att NSD väljer en sådan bild. Hade ni valt en likadan på en man?

Pripps”

En som är okritisk:

”Hur kan denna bild jämföras med porr? När det handlar om en tjejs fiske intresse? Eller förlåt mig en hen är det ju nu där tiden..
När jag å några vänner poserade nakna vid laxfiske, så var det inga problem alls.
Då var vi både fulla och nakna i grupp.
Men vi är ju killar, fast henar är väl det sanna ordet..

Hoppas musky fisket blir grymt!
Skit fiske

Må gott/Mattias”

Om du blir sugen på att själv dyka in i debatten när du läser det här – tveka inte. Personligen håller jag mig nog lite på avstånd. Jag trodde att jag skulle skriva ett inlägg om fiskporren. Lite känner jag att jag det finns lite större fiskar att steka. Som till exempel… Danmark.

Tv-debut

Ja, missade du mig förresten i Go’kväll på SVT1 för ett par veckor sedan? Lätt hänt. Avsnittet (som sändes 29/1) kryllar av hundar, skidåkare och stetchande människor, men från och med 34:50 diskuteras mitt arbete (och tänk, inte ett ord om fiskporr).

gefoisvteve

gefoitv

Anahita Ghazinezam plockade upp mig i sin nyhetsspaning och visade ett par bilder från min blogg (bilden av tidningarna mama och PAPPA omslag vid omslag och en bild jag inte ens hunnit publicera än men vidarebefordrade till henne). Jag gillar hennes inledande anekdot om barnet som lärt sig om ”genusbarnet” under jullovet.

Fisk & Fri fick även vara med i svensk teve. De blev nominerade till… inte veckans svensk, i TV4:s Veckans svensk.

fiskogfribakomnominerade

Rättelse, dock. ”Det här har pågått i två år.” Fem år. Since 2007, baby.

Nu slank jag dit ändå. Aja.

Tack för mig!

PS. En vacker dag kommer säkert strömmen av funnen och hemmagjord fisklööv även att sina till min mail.

fiskgifte

Eeeeh… tack, Cia Eriksson.

Uppdatering: Okej, det här måste också nämnas. Nyheten om fiskporren nådde ända till AUSTRALIEN. Läs texten på sajten The Vine här. Utdrag: ”Thank you, Tomas Gunnarsson, for standing up to the scourge of Denmark’s proud, below-sea-level traditions and declaring that the ’fish girl’ section of Danish fishing magazine Fisk & Fri objectifies women and, for that matter, fish.”