Gift vid första ögonkastet (2022)

Grafik: Therese Granlund, Politikbyrån, SVT, 2022

”Sverige verkar snabbt röra sig mot ett äktenskap med försvarsalliansen Nato. Om Sverige går till sängs med Nato gör vi det med Bidens USA och Erdoğans Turkiet. Blir det ett tvångsäktenskap? Och vad händer om vi vill skiljas?”

Så inleds avsnittet ovan av Politikbyrån, vars tumnagelbild föreställer Magdalena Andersson mångbortgift med Joe Biden och Recep Tayyip Erdoğan.

Granted. Det är en humorbild. Mer i traditionen av politiska karikatyrer än av seriös nyhetsjournalistik. Men jag måste ändå undra: hade Politikbyrån ens kommit på idén att använda samma visuella metafor om Stefan Löfven fortfarande varit statsminister?

För att ens kunna visualisera det var jag tvungen att göra en genusremix, med Angela Merkel och Kamala Harris skrattande och tittande gillande på en motvillig men pliktskyldigt självuppoffrande Stefan Löfven.

Genusfotografens remix.

Själv lutar jag åt ett nej. Jag tror att den idén hade fallit platt på idéspånargolvet hos Politikbyrån. Dels för att det hade sett för främmande ut jämfört med hur verklighetens könsmaktsordning ser ut. Dels på grund av något vi konstaterat i tidigare analyser: män har inte ett kön. Inte i politiken, i alla fall. Eftersom normen, den ”neutrala” politikern, är man, sticker inte en manlig politikers kön ut – och blir säkerligen mindre inbjudande att göra till föremål för skämt och metaforer.

Heteronormen, tänker jag också spelar in. Som får oss att projicera heterosexuellt begär på allt och alla, inklusive politiker. Som när Sanna Marin och Volodymyr Zelensky möttes i Kyiv och poserade på Väldigt behörigt avstånd på bilder tagna av finska regeringen – men där vissa internetforum ändå lyckades tolka in sex.

Foto: Finska regeringen, 2022

För att samma erotiska läsning ska göras av en bild på två manliga politiker så krävs något alldeles extra i intimitetsväg, som bilden på MACRON och Zelensky.

AFP via Getty Images, 2022

Fast här kanske den röda tråden är hunken Zelensky? Och kanske är det något med Magda som lockar ur svenska journalister rubriker om pusskalas och kärlek?

Foto: Jonas Ekströmer, Simon Samuelsoon/TT Grafik: Stefan Rothmaier

Källa: Aftonbladet. Foto:

Kanske kan det vara så enkelt att det är projicerat pirr över att vi för första gången har en statsminister som är kvinna?

Extra exempel, tillagt efter kommentar efter briljanta Karin Sandelin på Kantar Sifo:

Foto: Lisa Mattisson

 

Till nästa analys i valspecialen: Någon som äter glastak till frukost (2022)
Tillbaka till förra analysen: Saknar du inte dina barn? (2017)
Till alla analyser