Mera längdfusk (2022)

Hörni! Jag satt och kollade igenom genusarkivet mitt och funderade på vilken bild jag skulle analysera härnäst. Och plötsligt insåg jag att Moderaterna och KD inte är de enda partierna som ägnar sig åt längdfusk.

1. Miljöpartiet gör det också, fast åt andra hållet!

Foto: Miljöpartiet

Per Bolund är 1,92 m – Märta Stenevi 1,70. Men om man drar en rak linje över deras huvuden (bild 2) ser det ut som att de är lika långa (eller till och med som att Märta är liite längre).

Illusionen skapas så här: Märta står närmare kameran än Per, kameravinkeln är låg och avståndet mellan dem slätas ut och döljs av skärpedjup och blixtljus.

Så MP är alltså också medvetna om Goffmans koncept om ”relativ storlek” och det visuella intrycket av dominans. Skillnaden är att de använder greppet för att ge det visuella intrycket av jämlikhet.

2. Centerpartiet brukar också powerhöjdknep.

Foto: Centerpartiet

Har ni tänkt på att Annie Lööf (1,71 m) ser ut att vara en hel genomsnittlig amerikansk presidentmarginal högre än folket i bakgrunden på valaffischerna? Kanske ännu ett tecken på det jag skrev om i inlägget Det nya könsneutrala. Att samtliga politiska ledare, oavsett kön, numera ska skildras enligt det ”maskulina” maktporträttets logik. Som personer som står över oss. Som vi ska se upp till. Som vi ska ställa oss bakom… Inte tvärtom? (Får mig att tänka på Hillary Clintons kampanjslogan ”I’m with Her”. Som kanske borde ha varit ”I’m with You /Hälsningar Hillary”?)

Det blir inte bättre av att bilden på Annie och hennes följare är photoshoppad. Proffsretuschörer får gärna väga in, men jag tycker att det ser ut som att modeller har fotograferats separat och monterats in (lägre ner), för att det ska se ut som att en hel by står bakom henne. (”Vi komma, vi komma, från photo-shoppi-land! 🎶”)

3. Socialdemokraterna längdfuskar… INTE.

Foto: Socialdemokraterna

De låter helt enkelt folk vara så långa som de är. Och räknar med att pondusen framgår ändå. Dock markerar de att Magdalena är ledaren på andra sätt: genom att hon har ett mer aktivt kroppsspråk (bestämt korsade armar) och mer 🔥🔥 i blicken.

På sista bilden, med Lena Hallengren, behöver hon plötsligt inte längre korsade armar, dock – bara med männen. 🤓

Foto: Socialdemokraterna

 

Till nästa analys i valspecialen: Kvinndomsprovet (2017)
Tillbaka till förra analysen: Av regeringsduglig längd? (2021)
Till alla analyser