Kvinndomsprovet (2017)

Dagens Nyheter, 2017. Foto: Anette Nantell.

Hur media skildrade Anna Kinberg Batra – den förra personen som hade chansen att krossa det ultimata glastaket i Sverige – var ett genushaveri.

AKB fick ofta höra att hon var för kall, stel, för ”robotlik”. Kritik jag aldrig hört riktas mot en manlig politiker. Då brukar det ses som något positivt, att vara behärskad, logisk, styrd av förnuft – inte av känslor.

Det här är själva definitionen av dubbelmoral, och leder till dubbelbestraffning. Eftersom normen, den ”neutrala” politikern, är man, ses ”manliga” uttryck, plagg och egenskaper som det normala och synonymt med kompetens. Och för mycket ”kvinnlighet” som något olämpligt och illasittande för en politiker.*

Fatta vilken konstig balansgång det här blir. Om du är för ”kvinnlig”, för piffig, för känslosam, är du inte en riktig politiker. Men om du är för ”kall”, inte tillräckligt behagande, inte ler tillräckligt mycket – då är du inte en riktig kvinna.

Bilden ovan tror jag är ett försök (omedvetet eller pr-strategiskt) att visa att AKB visst är en glad, tillgänglig, lättsam kvinna. Porträtterad under en fnissattack, klädd i en varmt röd klänning, benen tätt ihop, en ofarlig hushållspryl i knät… Inte ett typiskt maktporträtt, men kanske inte heller en helt naturlig bild överhuvudtaget? Påminner lite om bildbanksmemen ”women laughing alone with salad”.

Källa: Women Laughing Alone With Salad, The Hairpin

Men det var först när AKB avgick som partiledare för Moderaterna som media på allvar skickade in genusclownerna:

1. Ekot rapporterade om hennes klädval under presskonferensen. Något som senare ekades i Aftonbladet, där det stod att hon hade på sig samma klänning (😱) timmar senare på Arlanda.

2. I samma blad fick plötsligt hennes make David luft.

”Min starka, modiga, snygga fru har idag meddelat att hon ska kliva av som partiledare.” Okej, tack! Då kan vi alltså återgå till det normala, nu när det är officiellt att hon inte heller fick Sveriges mest mansdominerade yrke? Värderad utifrån utseende. Recenserad utifrån klädsel. Definierad i relation till en man (fru).

3. Senare konstaterades, också i Aftonbladet, att Moderaternas nästa partiledare ”oavsett kön” nog måste vara en ”stålman”. 🤦

Källa: Aftonbladet

Bonus:
I samma artikel i Dagens Nyheter går Anna Kinberg Batra förbi en roll-up med en bild av henne i naturlig storlek, med samma perfekta hållning och leende. Kanske inte heller den bästa bildsättningen om man försöker bevisa att någon inte är en robot?
 

Dagens Nyheter, 2017. Foto: Anette Nantell.

 
Källor
*Kvinnor och män i offentlighetens ljus, Gunilla Jarlbro och Mia-Marie Hammarlin
 
Till nästa analys i valspecialen: Turkiet men inte längre (2020)
Tillbaka till förra analysen: Mera längdfusk (2022)
Till alla analyser