Turkiet men inte längre (2020)

Jag tänkte på det där med korsade armar och hur kroppsspråk kan ge olika associationer beroende på den avbildades kön. Och plötsligt mindes jag den här katastrofen till bildkommunikation:

Foto: Moderaterna

Ulf Kristersson, markerande mot att Turkiet tillfälligt öppnat gränsen mot Grekland (på grund av ett kaos som bl.a. ledde till att en migrant sköts ihjäl) – med mördarblick, jägarkeps och texten ”STÄRK GRÄNSEN”.

Ska Ulf personligen åka ner till EU-gränsen med sin älgstudsare och jaga flyktingar, eller vad kommuniceras? löd reaktionerna. Ett överkompenserande macho försök att framstå som rationellt ”kall” mot flyktingar? ”Jasså, ni tycker att SD:s kommunikation är hård? Hold my termos.”

2018 blev Ulf också hånad för att se för ilsk ut på en kampanjbild. Då påpekades hur lik han var Michael Douglas i filmen Falling Down, om en vit medelålders man som efter en dålig dag (och ha blivit nekad alla privilegier som hans kön, klass och hudfärg lovat honom) tar upp vapen mot mångkulturen och samhällskollapsen.

Bild till vänster: Moderaterna. Bild till höger: affisch för filmen Falling Down.

Kanske inte en helt trygg, otoxisk look för en aspirerande landsfader?

Frågan är: hade vi gjort en negativ tolkning av samma bild föreställande en kvinnlig politiker? Eller hade vi sagt: ”kolla powern! På oss bara, Uffelie! 🤩”

Min teori: Om du är man (”hård”) och driver ”kall” politik (höger) bör du se upp med för mycket argrynka. Om du är kvinna (”mjuk”) och driver ”varm” politik (vänster) kan du se hur fierce ut som helst.

Ta Nooshi Dadgostar och Jimmie Åkesson som exempel.

Nooshi Dadgostar i Expressen, 2022. Foto: Anna-Karin Nilsson

Enligt Rättvisaren 2022 visas Nooshi ofta med kraftiga vinklar, ”arg” mimik, framåtlutad och omgiven av skuggor ”som anspelar på mörker/fara ur vilket en vass och kaxig karaktär framträder.” Ett bildspråk som hade fått en man att se skitläskig ut?

Jimmie, däremot.

Jimmie Åkesson i Aftonbladet, 2022. Foto: Lotte Fernvall och Erik Simander

Försök hitta en bild där han ser farlig ut. När han inte spelar boule eller äter papper ser han kanske ”milt oroad” ut. Och kolla årets valaffischer.

Resumé, 2022. Kollage: sorendls

Av alla partiledare har Jimmie det mjukaste, snällaste leendet. Och SD:s designfärg? Rosa.
Hård i politiken, mjuk i estetiken.

SD-kvinnor i Skåne, däremot!

Foto: SD-kvinnor Skåne

De kan använda sig av samma gränsdragarpose som Ulf. En front av stängda famnar.

Källor
Rättvisaren 2022, Mediekompaniet och Kantar Sifo, med bildanalys av briljanta @karin_sandelin

Till nästa analys i valspecialen: Carl Bildt förgör en hamburgare (1991)
Tillbaka till förra analysen: Kvinndomsprovet (2017)
Till alla analyser