I dagens Aftonbladet. Det grövsta uppifrånperspektivet jag sett.

Artikeln handlar en mor och hennes tre barn som flyttat in på en skola omgjord till flyktingförläggning i Syrien. Och fotografen har förstört artikeln genom att… klättra upp på en stege för att ta bilden? Hänga sig i en takkrona? Ställa sig på Peter Kadhammars rygg? På något sätt har fotografen lyckats ta bilden nästan RAKT uppifrån familjen, med den förmodade avsikten att riktigt, riktigt tydligt iscensätta hur små och utsatta de är.

Fotografen ville egentligen dränka dem i vatten, sätta på dem kattöron, hänga dem från en kvist och rikta ett armborst mot dem också, men Peter Kadhammar sa: ”öh, hörru”.

Diskussionsfrågorna är många. Tror fotografen att vår empati är så svårväckt att REALISM är ett på tok för slött verktyg? Är det bästa sättet att visa att någon förtjänar samma goda, säkra ställning som du att skildra dem i förstärkt underläge? Som rådjursögda kryp, rent av. Hade det kanske kunnat göras med värdighet? Hade deras perspektiv rentav gått att skildra? Blir det på något som helst sätt enklare att tänka sig in i deras situation och se dem som riktiga människor som hade kunnat vara du eller jag med hjälp av takkroneperspektivet?

Och så kanske den viktigaste frågan: Vem tar man sig makten att skildra på det här sättet? Om du bläddrar igenom ett par nyhetssajter – var hittar du vita västerländska människor fotograferade ur den här mycket märkliga kameravinkeln? (Obs: det ska vara en allvarligt menad nyhetsbild.) Kan du hitta en liknande bild på en utsatt icke-västerländsk familj som innehåller en lika ömklig, gullig, hjälplös man? Länka gärna till ditt fynd i kommentarsfältet, i så fall. Men räkna inte med att det kommer att bevisa något annat än att etnicitet är överordnat kön på diagrammet över vilka som tillåts vara stereotypt ”förtryckta” på bild.

Ett sista tankeexperiment: föreställ dig att den här bilden är tagen av en muslimsk kvinna. Kan du ens frammana den bilden i huvudet, av en muslimsk kvinna som står på tå och riktar ned en systemkamera mot en annan muslimsk kvinna och hennes barn?

Tack Add Gender-Jenny för tipset. För ett inlägg om liknande dumheter: Kvinnor som hukar, bugar eller ber om nåd på bild.

Tack för mig!