Efter att ha jobbat på ett par fotoprojekt som tagit år att göra klart (Bilder som förändrar världen, Vem är hen?), fick jag i januari i år den uppfriskande uppgiften att ta alla bilderna till en fotoutställning på en dag.
”Ungdom. Identitet. Mangfold.” är en fotoutställning bestående av mina bilder av 19 ungdomar från den sørnorska staden Kristiansand, tagna i skolfotograferingstempo den 17 januari på Kristiansand folkebibliotek, och intervjuer med ungdomarna om deras tankar kring normer, ideal och fördomar knutna till kön, sexuell läggning och etnicitet.
Än så länge är det oklart om utställningen kommer att få nationsgränsöverskridande ben, så därför tänkte jag publicera några av bilderna här.
Utställningen är ett samarbete mellan Kristiansand folkebibliotek, Skeiv Ungdom, Senter for likestilling och mig.
Victor och Håkon
När Victor och Håkon kom in i konsthallen tänkte jag, fördomsfullt: de här sportiga, populära killarna kommer nog inte vilja ta alltför omacho bilder.
Jag hade helt fel. Victor och Håkon hade gått igång på 1800-talsbilderna jag visade under min workshop av män som på den tiden hade ett obekymrat förhållande till fysisk närhet och till att uttrycka sin vänskapskärlek på bild (jag skrev om det i mitt inlägg Manslåren var vanare förr, för den som vill läsa mer). Tror inte jag skulle kunna bli mer nöjd med resultatet i bilden ovan, som jag tycker har noll distanserande ryggdunkskänsla.
I och för sig lite ”maskulint” beteende av Victor och Håkon: hur tävlingsinriktat de försökte överträffa sina 1800-talsBFFfränder… i gullighet.
Line
Ett #womanspread av Line. Inspo för dig som ska ta plats i kollektivtrafiken eller en tv-soffa snart.
Motaz
”Jag gillar inte att le på bild”, sa Motaz i sin intervju. Därför sållade vi bort en hel drös bilder där Motaz skrattade och log på bild. Men mungipsleendet på högra bilden gick an!
Izabella och Amalie
Izabella och Amalie hade sin poseidé klar redan innan de kom in lokalen. Bekvämt när andra gör ens jobb åt en!
Abdallah, Hussein och Waad
Jag tog en massa bilder av Abdallah, Hussein och Waad när de stod och satt så här och kollade in i kameran, men jag tyckte att den här – när de inte gjorde det – blev intimast. När de fokuserar helt på varandra.
Henrik
Henrik. Sophisticated and overdressed. Gillar kombinationen av ’come at me bro’-posen, som enligt Henrik var ironisk, och semikolontatueringen.
Teodor, Neisse och Nada
Det här gänget, alltså. Teodor, Neisse och Nada. Kom in och ägde konsthallen. Jag fick nästan för många bra bilder på dem. Det var svårt att inte fånga deras smittsamma energi och fantastiska utstrålning på bild.
Nelle
Händerna i fickorna var min idé. Den självsäkra blicken kom Nelle in i rummet med.
Camilla och Tine / Victoria
Camilla och Tine – som demonstrerar att det inte behövs ett stoneface för att utstråla pondus. Och Victoria – som demonstrerar att ett stoneface dock aldrig går av för hackor.
Hanna
Hanna, som är ickebinär. Med den övre bilden försökte vi få till ett maskulint uttryck med hjälp av rörelse och repliker. Jag bad hen att gå ett varv på platsen, stanna till vid samma punkt på golvet och säga ”GÅ HERFRA” mot kameran. Ett enkelt knep för en grabbigt uppkäftig uppsyn. (:/)
Den undre bilden var egentligen också tänkt som en maskulin pose först. Hanna fick dra handen genom håret á trulig James Dean-pojkman. Men just i den här bilden råkade jag tajma fotot när hens hand redan lämnat håret, och fick den här mjukare och könsnorms-/kroppsspråksmässigt mer svårplacerade och intressanta bilden – som också blev en av Hannas favoriter.
Aman
Till intervjun som gjordes med Aman efter fotograferingen fick han frågan om han fick posera på andra sätt än han brukar göra på bild.
”Ja, måtte sitte og ta beinet opp og sånn. Leke som en sjef, ikke sant”, sa Aman.
Bekvämt sittande med benet vikt i knät som en chef. Varmt leende med huvudet på sned, som en chef. (Om den råkar vara kvinna.)
”Ungdom. Identitet. Mangfold.” kommer närmast att turnera i södra Norge (Agder), sedan övriga Norge, sedan kanske i övriga Skandinavien. Fotoutställningens färdväg kan följas via Kristiansand folkebiblioteks facebook.
Leave A Comment