Ikväll 21.00 måste ni kolla på SVT1 (eller vara het på gröten på SVT Play). Då sänds nämligen första avsnittet av Alla är fotografer säsong 2.

Som ni kanske minns kritiserade jag Johan Rheborg och Henrik Schyffert ganska hårt för deras lite fascinerande totala avsaknad av genusmedvetande i säsong 1.

Nu har de svarat på kritiken – genom att ägna hela första avsnittet av säsong 2 åt genusfoto. Och bjuda in mig.

Tuktar Schyffert i genusfoto

Jag coachar Henrik Schyffert i uppdraget att plåta en ”genuskorrekt” underklädesreklam, medan briljanta Emilia Bergmark-Jiménez coachar Johan Rheborg i plåtandet av ett icke-könsstereotypt porträtt av en kvinna med makt.

Redan nu kan ni läsa den första recensionen av Sara Ödmark på Tv-dags, som nailar det jag också känner efter en förhandstitt:

”Det är ett briljant motdrag. För trots att man kan häpna lite över hur oreflekterade de verkar ha varit kring detta innan, och även om programmet i sitt korta format stannar i de grundaste genusfoto-1A-farvattnen, finns något oemotståndligt avväpnande i duons till synes helt uppriktiga kapitulation. De landar måhända inte i något revolutionerande: de slutgiltiga bilderna och diskussionen kring dem blir inte mer än svepande, men vägen dit är både underhållande och upplysande.”

Jag hade gärna dragit ut Schyffert på djupare genusvatten, jag hade gärna sett att de manliga underbyxmodellerna sminkade sig och de kvinnliga inte gjorde det (för en mer konsekvent genusinvertering – ni kommer att fatta vad jag menar), och alla tittare kommer inte att bli ”på köpet genuscertifierade fotografer”, som Ödmark skriver…

Men vilket sjukt ödmjukt, konstruktivt och prestigelöst drag. Schyffert och Rheborg hade bara kunnat vifta bort kritiken. Istället lapade de i sig, för att få fler verktyg som fotografer.

”Man har förstått att det är svårare än vad man tror att fotografera, om man vill säga någonting med bilden. Vi har gjort ett helt program om genus eftersom vi saknade det verktyget. Vi fick kritik för det, relevant tycker vi. Så vi gjorde ett helt program om vår brist på genustänk när vi fotograferar. Det var en rätt stor lärdom som vi drog.”

Rheborg till SVT

Sen måste jag säga att jag nöp mig i armen lite när jag kollade på förhandstitten. Jag har aldrig hört ordet genus nämnas så många gånger i ett tv-program förut. Jag önskar att jag kunde höra debatterna ute i stugorna (i fotografforumen har jag spioner, eftersom alla admins inte vågar släppa in mig), och se de eventuella kindrosorna.

Schyffert rodnade i alla fall!

Fiender