Foto: Reijo Rüster/Försäkringskassan

Det är förmodligen en av Sveriges mest älskade propagandabilder: Försäkringskassans affisch med tyngdlyftaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren som försiktigt lyfter en bebis.

Sverige var först i världen med en könsneutral föräldraförsäkring.* Det vill säga en betald föräldraledighet som inte bara var tillgänglig för mödrar. Året den infördes, 1974, togs dock bara 0,5% av föräldraledigheten ut av män. 1978 hade siffran krupit upp till 4,5%. Därav pushen i form av den här inspobilden.

Till historien hör att det inte var Hoa-Hoas egen bebis. Och han tog själv aldrig ut någon föräldraledighet. (Däremot gjorde bebisen det, när den själv blev pappa.*)

Om du är svensk har du säkert sett den här bilden en massa gånger förut. Men visste du att det också finns en filmversion av kampanjen? Det visste inte jag heller, förrän @ingridamalia tipsade mig!

Den har inte åldrats lika bra som affischen.

Källa: Filmarkivet

Filmen inleds med att Hoa-Hoa kommer svassande i en gigantisk, kvadratisk pälsjacka. Sedan gör han någon slags roidad räd mot en förskola. Vrålande rusar han in i ett rum fullt av barn och anfaller dem. De skriker och översvämmar honom. Slår honom i huvudet med en pinne som går av. Han förvrider ansiktet i grimaser. De skrikskrattar. Till slut kastar han en unge (säkert inte heller hans) över axeln och svassar hem igen.

Så här ska man alltså tro att han hämtar på förskolan – varje dag. En trött småbarnsförälder. 😅

Det är en genuskliché att framställa pappor, eller förskollärare som är män, som busande lekfarbröder. Men det vore anakronistiskt att förvänta sig ett modernt genustänk från en kampanjfilm från 1978. Och kom ihåg: 1978 togs bara 4,5% av föräldradagarna ut av män. Så få visste ens hur en barnledig pappa såg ut.

Det är nog det som gör affischen så tidlös. Att den är så öm. Stilla. Mjuk. Att den känns som en varm, luden famn.

 

Källor
1. Gender Equal Parental Leave Use in Sweden: The Success of the Reserved Months av Ann-Zofie Duvander och Sofie Cedstrand i Successful Public Policy in the Nordic: Cases, Lessons, Challenges, Oxford University Press, 2022
2. Bebisen har fått en egen bebis, Anna Asker, SvD, 2005