Wow. Jag vet inte hur jag ska beskriva känslan av att vara viral. Jag får höra från alla möjliga håll att ”alla” sprider mitt blogginlägg Vad sägs om att ta lite bilder med slangen?, om Arlanda Express plåtning av kocken Louise Johansson och anledningarna till att den var lite av ett genusmässigt tågvrak.

Igår blev jag uppringd av tidningen Journalisten, som gjorde den här intervjun med mig. Idag ringde en reporter från SVT, som berättade att delningarna studsar runt även inne på deras kontor och vars intervju med mig fick rubriken ”Arlanda Express ber om ursäkt för kritiserade bilder”. Nyss ringde Dagens Media också, vilket ledde till den här artikeln: ”Arlanda Express pudlar efter skandalbilderna”.

Och ja, det stämmer! Det kom en ursäkt per mail, från deras marknadschef Camilla Laaksonen. ”Till mig?” tänkte jag först. ”Inte till Louise Johansson, Arlanda Express läsare eller till … allmänheten?” Sen kopplade jag. När jag läste sista raden i mailet. ”Denna ursäkt är naturligtvis fri för dig att använda som du vill, i ditt utbildande arbete eller att publicera på din blogg.”

Arlanda Express vill gärna göra en pudel, och var bättre än här?

OK:

”Hej Tomas,

Vi har med behållning läst ditt blogginlägg och vill med detta brev verkligen be om ursäkt för sättet Louise Johansson porträtterades i vår tidning Xpress i juni 2011. Direkt efter att bildreportaget publicerades hade vi en dialog med redaktionen på Xpress för att något liknande inte ska ske igen.

Vi inser fullt och klart det felaktiga i att könsroller befästs på ett nedsättande och problematiskt sätt. Inom Arlanda Express har vi i åratal jobbat mot diskriminering i alla dess former. Att på grund av kön, etnisk bakgrund eller andra faktorer behandlas nedsättande är inom vårt företag helt oacceptabelt. Därför är bilderna från juni 2011 en mycket olycklig publicering som vi naturligtvis önskar att inte hade skett.

Med vänlig hälsning
Camilla Laaksonen
Marknadschef, Arlanda Express”

Fint va? Bra, Arlanda Express! Det här är, allvarligt talat, inte lätt. Vi har kommit mycket längre vad gäller gestaltning och granskning av kön i text än i bild. Därför är det tacksamt med så bra dåliga exempel. Och jag är tacksam för genomslaget min lilla bildanalys har fått, om inte annat för att få bekräftat att det inte är jag som är galen. Tack alla som delar, diskuterar, mailar och kommer med jättebra tips. Jag samlar allt i en stor säck och återkommer med mera (som Genustomten!).