Göm henne bakom ett träd (2014)

Foto: Monica G Engström, Västerbottens-Kuriren

Nä, nu lägger jag ner. Jag kan inte jobba när ekorrarna från Vänsterpartiet Västerbotten stirrar på mig genom fönstret! 😫 (2014)

Kvinnor som leker tittut bakom träd. En genusklyscha som kan tyckas oförarglig i sin lekfullhet. Men vad kommuniceras egentligen, under barken? Jag tänker att det handlar om två dimensioner av förminskande. Dels om att framställa den porträtterade som mindre hotfull, utmanande och platstagande. Dels om att optiskt/fysiskt få personen att se mindre och smalare ut genom att bokstavligen dölja delar av kroppen.

Hur bilder kan manifestera makt tror jag inte diskuteras tillräckligt av fotografer. Däremot kryllar det tyvärr av ”poseringsguider” för nyblivna fotografer med råd om hur man får kvinnor att se mindre ut, och män större (så klart). Jag rekommenderar inte någon med ätstörningar – eller en kamera! – att läsa dessa. Men om någon ändå vill få ett smakprov på hur proffsfotografer helt oreflekterade kan lära ut skadliga och begränsande normer, klyschor och ideal så dissekerade jag en sån guide med bröllopstema i ett blogginlägg som råkar heta… Göm henne bakom ett träd.

Tipstack: Kicki Mannberg

 

Till nästa analys i valspecialen: Kvinnor som tittar beundrande på män (2022)
Tillbaka till förra analysen: Moderaterna i Heby kommun (2018)
Till alla analyser