Kvinnor som tittar beundrande på män

Kolla på det här klippet med Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi (2022). Och innan du sveper vidare till de andra exemplen, se om du kan gissa vilken genusklyscha jag tänker prata om nu?

Ledtråd: Vem pratar, vem lyssnar? Var riktas deras blickar medan de lyssnar?

Foto: Miljöpartiet

***FACIT***

 

 

 

 

Per och Märta pratar ungefär lika länge. (Sorry, nu lät det plötsligt som ett matteexempel.) Per i 24 sekunder, Märta i 17. Ca 60–40% taltid till Pers fördel. Men vem ger 100% av de uppbackande, bekräftande blickarna? Och vem verkar inte kunna slita blicken från kameran en sekund för att kasta lite stjärnglans tillbaka? (Tack för tipset, @dunkels!)

Kvinnor som tittar beundrande på män. En genuskliché as old as time och som Virginia Woolf beskrev bäst (i Ett eget rum, 1929): ”Kvinnor har genom seklerna tjänat som förstoringsglas med den förtrollande och förtjusande förmågan att att återge mannens figur i två gånger naturlig storlek.”

Fler exempel:

1. Sveriges före detta FÖRSVARSMINISTER (på tal om ett tidigare inlägg) Karin Enström, nästan brytande nacken för att ge tornet Carl Bildt en smickrande blick.

Dagens Nyheter 2013. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix. Tipstack, Nathalie Sjöström

2. Anna Kinberg Batra tittande beundrande på tavelman.

DN, 2017. Foto: Anette Nantell

3. Anna Kinberg Batra i lummig park, tillbakablickande mot Fredrik Reinfeldts storhetstid i en artikel med rubriken ”Anna Kinberg Batra: Reinfeldts tid var den starkaste i modern tid”.

DN, 2022. Foto: Alexander Mahmoud

4. Isabella Lövin tittande på Peter Eriksson, trots att artikeln handlar om HENNES tillträdande som vice statsminister. (Och den ökända rubriken ”Varför slet ingen fram en borste till ministern?” syftar förvirrande nog på henne, trots att själva bilden snarare tycks anklaga Peter Eriksson för att ha en ugglig hårdag.)

Aftonbladet, 2016. Foto: Magnus Wennman

5. Stefan Löfven och Ibrahim Baylan iakttagna av ett par onamngivna kvinnor som kikar på dem genom ett fönster.

Dagens Nyheter, 2013. Foto: Eva Tedesjö

Ser ut som en affisch för någon Jönssonligan-film? Statsministern och skolministern på rymmen! Stå inte bara där och fnittra, fånga dem!

 

Till nästa analys i valspecialen: Shaking up the world with Wordfeud (2015)
Tillbaka till förra analysen: Göm henne bakom ett träd (2014)
Till alla analyser