Shaking up the world with Wordfeud. (2015)

Financial Times (2015). Foto: Lina Haskel

Rubriken till den här artikeln om vår före detta utrikesminister Margot Wallström i Financial Times är bland de mäktigaste jag sett. ”Swedish minister Margot Wallström: Shaking up the world with words”. Hon RUSKAR OM världen med sina ord.

Artikelns inledning drar paralleller mellan Margot Wallströms feministiska utrikespolitik, erkännande av Palestina och fördömande av Saudiarabiens piskstraff med Gustav den II Adolfs erövring av norra Europa för 400 år sedan. Kanske inte en helt klockren liknelse, men återigen; en text som vill förmedla MAKT.

Och en bild som förmedlar mys.

Wallström sitter i en soffa med en filt över benen, leende, användande en läsplatta. Om det inte vore för sammanhanget – en av världens största affärstidningar – hade man kunnat tro att bilden föreställer någon som sitter i sin soffa och gillar kattvideor.

I boken ”Kvinnor och män i offentlighetens ljus” skriver medieforskaren Gunilla Jarlbro att män traditionellt har förknippats med det offentliga, kvinnor med det privata. Kvarslaggande normer, som vi alla omedvetet påverkas av, kan därför få det att kännas som att kvinnor i offentligheten skaver. Därav fokus på kvinnliga politikers kön, kläder, utseende, privatliv, FESTANDE, ungar eller icke-ungar, osv osv osv… Och i det här fallet, ett bildspråk som ändå på något sätt lyckas få det att se ut som att Wallström är fotograferad i hemmet – trots att hon är porträtterad på sitt kontor på Utrikesdepartementet.

Normkritiskt obs! Det här hade inte varit ett problem om män skildrats på samma sätt i artiklar om deras politiska inflytande. Jag fick leta länge för att hitta en lika mysig bild på en manlig politiker:

Dagens Nyheter (2021). Foto: Lisa Mattisson

Jonas Sjöstedt, sittande i en gungstol i sin trädgård med inget annat för sig. Artikeln handlar dock om hans memoarer, som kom ut efter han avgått som partiledare…

Får män bara krypa ur kostymen och mysa när de presterat klart? 🥺👔

 

Till nästa analys i valspecialen: Genuskliché nr 1: Kvinnor fotograferade uppifrån och män nerifrån (2022)
Tillbaka till förra analysen: Kvinnor som tittar beundrande på män (2022)
Till alla analyser