Varning: För dig som har eller har haft ätstörningar kan det här inlägget vara triggande.

Jag, eller rättare sagt ett forum för bröllopsfotografer, har snubblat över årets genusfynd. Ett mästerverk – i genusinkompetens.

Det är en manual, med mycket konkreta, praktiska instruktioner, för hur du återskapar varje tänkbar könsstereotyp när du fotograferar porträtt. En Fotografernas handbok i könsdiskriminering.

Så här ser den ut:

Training Zones poseringsguide

Det är en poseringsguide, tillgänglig gratis via Training Zone – ”Sveriges bästa resurs för bröllopsfotografer”. Den är skapad av bröllops- och porträttfotografen Benny Ottosson, som också håller workshops i hela Skandinavien. (Förlåt Benny, men mänskligheten kommer att tjäna på det här.)

Guiden inleds med att göra vad som egentligen borde vara alldeles tillräckligt som genusfail:

Posera kvinnor2Posera mannar3

Den här indelningen.

Från och med det här kan det bara komma genusfails. Det spelar ingen roll vilken pensel du använder. Nu är du i hörnet, shitpants.

Men låt höra. Vilka poser är lämpliga respektive olämpliga för just de här två könen?
(Att det finns personer som varken identifierar sig som kvinnor eller män men ändå vill synas på bild ibland är inget som den här guiden täcker in. Och, spoiler: Alla de 41 modellerna i guiden är vita, till synes cis*, funktionsvariationslösa och unga – med undantag för en liten gubbe – och det finns inga samkönade par bland parbilderna.)

Kapitlet om poser för Henne består av 9 sidor och är indelat i rubriker för varje enskild kroppsdel: Huvudet, Ansiktet, Sängkammarblicken, Ner med hakan, Öppna munnen, Le eller inte le – det är frågan, Axel- och bröstparti, Armar, Händer, Midja och mage, Ben, Höfter och Fötter.

Ligga med mig-blicken - censad
Old timey-svenska för ”liggögon mitt i ansiktet”.

Kapitlet om poser för Honom är desto tunnare. Bara 3 sidor.

Posera Honom censad

Pfffffffffffff…. Okej. Så.

Rubrikerna i kapitlet lyder Din placering med kameran, Mannens kroppsdelar, Luta sig framåt funkar alltid, Hans armar och Manliga poser – inspiration.

Bara mannens armar får en egen rubrik, resten klumpas ihop under Mannens kroppsdelar (som jag så klart återkommer till).

Ska vi se om du kan hitta den röda tråden i Bennys rekommendationer för hur man bör posera kvinnor?

Tips om ansiktet:

Ansiktet

Tips om axlarna:

Axlarna

Tips om höfterna:

Bort med hips

Tips om hållningen:

Ben

Tips om armarna:

Kvinnors och armar

Tips om midjan och magen:

Midjan

Tips om benen:

Smalare ben

Tips om lutning:

Mindre hips

Tips vid gång:

Promenera smalare

Hoppas att du har förstått???

Ballou

Kvinnor ska vara smala.

Smalare.

Smalare.

Du ska göra allt du kan, använda alla medel – vinklar, ljus, avstånd, mellanrum, tyngdpunkter och böjningar – för att få ut det absolut smalaste av människan du har framför dig. Om det är en kvinna.

In fact:

Om en kroppsdel kan bendas

Broken-penis-picture-diagramatic
Oops.

Och som om inte smalhetshetsen löper som ett tema genom hela Training Zones poseguide, finns det ett särskilt (vidrigt) kapitel som heter:

Posera plussize

Här når nivån av genusinkompetens, ansvarslöshet och bristfällig grundläggande kunskap i hur man använder hjärnan ironiska höjder.

Use your brain

Det viktigaste är att vi förstärker skadliga ideal. Det tjänar vi mest pengar på.

Det dummaste av allt, dock: Tipsen på saker du kan göra när du fotar en tjock person utan att det blir pinsamt.

Generella tjocka tips

Notera att män tydligen inte kan vara ”+size”.

Plussizeman
Mycket vacker mullig man fotad av Hobbes Ginsberg.

Men seriöst.

Göm henne bakom ett träd.

Are you fucking kidding me?

Så JÄVLA korkat.

Men samtidigt… så avslöjande. För inga av de här råden handlar egentligen – så klart – om vikt. Utan om genus.

Och pusselbiten (det finns bara två) faller på plats om vi kollar på Bennys tips för hur du fotograferar män:

Mannen vill vara stor

Hehe.

Män ska vara stora. Vilja bli större. Ta mer plats. Så fort pojkar närmar sig puberteten ska de bli större, bygga muskler. Tjejer ska bli mindre, svälta sig, ta mindre plats rent kroppsligt och göra kroppsspråket mindre och krympande och mjukt; feminint. Kvinnor ska ta mindre mental plats genom att strypa hjärnans energitillförsel (kalorier) och genom att lägga all fokus på att kontrollera och observera sin kropp, ”fixa” allt som är ”fel” – och som Training Zone gör ett utmärkt jobb med att peka ut.

Sveriges kvinnolobby sammanfattade det bäst i sin hyllade annonskampanj i Stockholms tunnelbana:

Revolutionen som bantade bort sig

Men att göra sig själv liten, tunn och totalt icke-platstagande är inte det enda kriteriet du måste uppfylla gör att vara en gångbar kvinna, eller hur? (Annars hade vi ju helt enkelt bara kunnat placera alla kvinnor bakom träd?)

Nej, du ska behaga också.

Och munnen

Men kanske framförallt inte obehaga.

Dubbelhakorna

Jaja, enough med dubbelhakorna nu.

Romantiskt uttryck

OKEJ, SKIT i dubbelhakorna och kom till vad du egentligen vill ha sagt.

Kvinnalover

Det är inte bara kriterium att behaga – att vara vacker, sära på läpparna, inte se för stor, hård eller stolt ut, helst inte ha några armar – det är ett villkor. Så klaaaaaart är du jätteduktig och vacker för mig. Annars är du… ingen kvinna?

Kvinnliga formerna

Säg mig, Benny. Om nu ”de kvinnliga formerna” är så kvinnliga i sig själva. Varför behövs det då 38 olika justeringar för att få en kvinna att se rätt ut?

Boom.

Mannens kroppsdelar

Japp. Det är så enkelt. Manligt = inte kvinnligt. Kvinnligt = inte manligt.

Det är så här genus skapas. Vi måste se skillnad på kvinnor och män, tycker vi. Och den skillnaden skapar vi, till stor del, i bilder. Bilder har den magiska egenskapen att de genom utdragen, långdragen, konstant upprepning kan få vissa idéer – till exempel stereotypa föreställningar om hur kvinnor och män är eller hur de ska vara för att vara korrekta, begripliga och begärliga kvinnor och män – att cementeras och kännas ”naturliga”. Alla bilder är egentligen poseringsguider. Eller för att citera Silvana Imam i låten I min zon (där hon i sin tur citerar Judith Butler):

”Kön är en imitation utan original.”

I vanliga fall brukar dock inte poseringsguiderna runtom oss vara försedda med ytterst avslöjande, detaljerad text om exakt hur konstruktionen går till.

För det, Benny, ska du ha tack. Det här kommer att komma till användning.

Och för att vara rättvis: Du är inte den enda som följer en massa gamla regler som du inte riktigt kan placera.

Undvik att amputera kvinnor

Här skriver jag till exempel (2012) om en fotoskola som gav de här tipsen:

fotoskola

Och du vet Sveriges största onlinefotokursportal Moderskeppet? Jag var lite nyfiken på hur många träffar man får om man söker på ordet ”genus” bland deras guider. Vet du hur många jag fick?

Moderskeppets genus

En. Begreppet genus har tydligen omnämnts i guiden till hur man gör ”coola gubbar ännu coolare” med hjälp av Cowboyeffekten. Men på vilket sätt det letat sig in lämnar dock lite att önska:

Genuseffekten

You got it.

-100.

Tack för mig!

PS. Ok, -1000 genuspolitiska poäng till för den här instruktionen i Training Zones del om hur man fotograferar (motkönade) par:

Lite rape culture

Lite våldtäktskultur på det också. Romantiskt.

Ett sista tips från mig och Benny i dialog:

Ok kvinna

Någon annanstans.

*Cis är ett begrepp för en person vars könsidentitet och könsuttryck stämmer överens med könet den tilldelades vid födseln. Motsatsen till cisperson är transperson.