Hej! Har du gått och strövat planlöst som en svårkönad hyena och suktat efter att någon ska bjuda in dig till en riktigt saftig, offentlig dissektion av ämnet selfies?

I så fall har jag en jättetrevlig överraskning.

Nästa vecka – onsdag 15 oktober – kliver jag och Sveriges mest hypade fotograf Arvida Byström upp på en scen i Fotografiskas fikavåning och håller ett samtal kring selfies och genus, selfies och feminism, selfies och mannens frigörelse, m.m, med titeln Det själviska könet.

Arvida Fotografiska Genusfotografen

Beskrivning av eventet från Fotografiskas hemsida:

I diskussioner om selfies – självporträtt som tas och delas digitalt – hamnar fokus ofta på hur kvinnor väljer att avbilda sig själva. Vissa uttrycker oro eller förakt över unga kvinnors bekräftelsetörst, ytlighet och självobjektifiering. Andra hävdar att selfies är ett feministiskt verktyg; ett sätt för kvinnor att äga sin egen bild i en värld där andra människor – genom media, reklam och konst – försöker tala om för dem hur de ska se ut.

Men vad händer egentligen när män vänder kameran mot sig själva? I den samtida fotokonsten är det främst kvinnor som ägnar sig åt självporträtt, trots att det i hundratals år varit en manlig konstnärlig genre. Tar män sexiga självporträtt, och om de gör det, varför delar de inte med sig av dem på Instagram?

Tillsammans kommer Arvida och Tomas gå på djupet med hur vi gör kön med selfies, och hur de kan hjälpa oss att prova nya roller.

Vi kommer även att prata om Statens medieråds färska rapport Duckface/Stoneface, som handlar om hur folk i årskurserna 4 och 7 skapar genus i sociala medier, onlinespel och bildkommunikation (t.ex. selfies).

Kommer du eller?

Hyenan

Bra!!

Här har du lite mer info, skrutt:

Det själviska könet – ett samtal mellan Arvida Byström och Tomas ”Genusfotografen” Gunnarsson
Datum och tid:
onsdag 15 oktober, 19.00
Plats:
Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm
Inträde: ”Ingen föranmälan krävs och det kostar ingenting extra utöver normal entreavgift.”
Tillgänglighet: ”Ramp för barnvagnar finns utanför vår huvudentré. Längs med långsidan mot vattnet finns en även handikappanpassad ramp. I byggnaden finns två trapphus, båda med hiss till alla våningsplan. Handikappsanpassade toaletter med skötbord finns på plan -1 samt vid caféet på plan 2. Förvaringsboxar finns på plan -1. Parkering för barnvagnar finns på plan -1. Det går även bra att ta med barnvagnen på utställningarna. Hundar är inte tillåtna i byggnaden.” <— Obs, står inget om hyenor.