Tips och trix för att fotografera kungar

”Kungen tog emot riksdagens talman på Kungliga Slottet.” Foto: Henrik Garlöv/Kungliga Hovstaterna

Jag blev tipsad om den här bilden av @erikamarkusson, som skrev: ”Den här uråldriga konstellationen borde tas ur bruk. Två medelålders män sida vid sida. Stela. Som om de har nackstödet från fotografiets barndom kvar i nacken.”

Vet inte om jag håller med om att Kungen, 76, är medelålders? Men i övrigt: Ja! Sjukt tråkig bild!

Den får mig att tänka på ett tips jag läste i en guide med den självmotsägande rubriken 8 Tips and Tricks for Natural Female Poses (om poserna är så naturliga, varför behövs en jävla guide?): ”Never pose a woman square to the camera.”

Foto: David Hurley/Unsplash

Att posera män som vinkelräta klossar mot kameran går däremot hur bra som helst, tydligen!

Sen måste jag undra: Är det här verkligen det bästa sättet att klä män?

Jämför med hur kungar fick klä sig på 1600-talet:

Målningar av Ludvig den 14:e; 1: Franska skolan, 2: Hyacinthe Rigaud

Strumpbyxor, högklackat, spetsstrumpeband och METER av siden, sammet och päls. Notera även de ”naturligt kvinnliga” poserna.

Orsaken till att kungar inte längre vill avbildas som måttlösa lyxfrossare kan dock ha med andra faktorer än genus att göra. Som till exempel den franska revolutionen. ”French menswear was negatively associated with the French Revolution, and people who wore it were sometimes beheaded by the guillotine.”*

Intressant, va? Traumat och efterdyningarna av halshuggna adelsmän fick herrmodet att vissna till den dova, dämpade och odekorerade manskostymen vi ser idag. Och kanske spelar det in i varför Kungen hellre ser ut som en talman eller grå affärsman än en fransk kung.

Däremot har det 100% med genus att göra att bara de kvinnliga medlemmarna av kungafamiljen har folkdräkter på sig under nationaldagsfirandet.

 

Drottning Silva, Kungen, prinsessan Madeleine och hennes man Chris under nationaldagsfirandet. Både Kungen och Chis råkade glömma sina folkdräkter hemma?? Foto: Maria Swärd / Alamy Arkivfoto

Och jag tänker att förklaringen till det är densamma som till varför journalister skriver chockerade rubriker när två eller flera kvinnor kommer till röda mattan i samma dräkt, medan ALLA män förväntas ha EXAKT likadana kläder på galor.

Källa/kollage: Waterford Whispers News

Mansrollen, eller åtminstone dräkten, är snävare.

PS. Kom att tänka på den här normkritiska juvelen av @svenskayle från 2015:

Om män var kvinnor på slottsbalen.

Det var Yles programledare Ted Urho och Amie Borgar som tog på sig hattarna som stilexperter och endast kommenterade Männens kläder – som en kritik av hur media annars ensidigt brukar recensera och kritisera kvinnors klädval på balar och galor.

Kanske min favvokommentar:

”Herregud ändå! Man ser ju dessutom hängslena. Detta kommer att finnas i kvällstidningarna i morgon.”

Här kan du se hela videon.

 
Källor
*”Natural Female Poses: Pro Tips & Ideas for Portraits of Women”, Shotkit.com
**”History of the Suit: The Evolution of Menswear from 1800 to Today” av Sven Raphael Schneider, Gentleman’s Gazette. Tipstack Rasmus Gunnarsson (lillebror 🧡) och tack för #mammagissningen om vad Ludvig den XIV:s kläder är gjorda av, Eva Gunnarsson. 💚