Varför inte hålla handen?

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Men vafan! En till sån här bild! Och här ser talmannen och Kungen ännu mer ut som ofrivilligt finklädda och ihoptussade styvbröder.

Foto: Alamy Stock Photo. Pressbild till filmen Step Brothers (2008), om två hemmaboende mansbebisar som hamnar under samma tak och råkar i luven på varandra när deras föräldrar gifter sig.

Hmm. Finns det någon pose vi kan föreslå som skulle få dem att se lite mer SAMS ut?

Jag vet. Vad sägs om en handhållning? I många afrikanska, arabiska och vissa asiatiska länder (t.ex. Indien och Pakistan) är män som håller varandra i handen en väldigt vardaglig syn.

Foto: Vincent Dolman / @theholdinghandsproject

Att så inte är fallet i Väst blev tydligt 2005, när George W. Bush strosade hand i hand med Prins Abdullah av Saudiarabien. Något som bara ledde till fniss och rubriker i västerländska medier.

Foto: AP / Montage: The Daily Show with Jon Stewart

Men innan du vrålar aaawww mot skärmen: i Saudiarabien finns piskrapp, livstids fängelse och dödsstraff med på straffskalan för att vara homosexuell. Och även i andra länder som hyllar bromantisk handhållning tenderar homosexualitet att vara förbjudet eller så tabu att det ”inte finns”.*

Och däri ligger nog förklaringen. Fysisk kontakt och tillgivenhet män emellan är riskfritt i länder där homosexualitet är så marginaliserat att det inte existerar i folks medvetanden.

 

Därför kan sex dagestanska MMA-fighters bada ihopa i ett mycket litet badkar utan att någon skulle komma på idén att ifrågasätta deras manlighet.

MMA-fighterserna Islam Makhachev och Khabib Nurmagomedov och kamrater, fotograf okänd

Och om man vänder på det; det är därför västerländska (hetero)män ryggar undan om man som man tar deras hand. För tolkningen att ni är ett kärlekspar vore inte helt osannolik. (Och att det vore negativt visar ju att homofobi existerar här också, om någon trodde annat.)

Men det har inte alltid varit så! På 1800-talet hade även västerländska män ett avslappnat förhållande till varandras kroppar. Det kan man se på porträtt som killkompisar gick till fotostudior för att ta, med poser och beröringar som 2000-talshistoriker, med sina förstörda blickar, först tolkat som sexuella.

Foton från Art of Manliness artikel Bosom Buddies: A Photo History of Male Affection, och min remake med Victor och Håkon från den norska fotoutställning Ungdom. Identitet. Mangfold.

Nyckeln till att förstå hur dåtidens män kunde röra varandra utan rädsla (för vad någon skulle tro): ordet ”homosexuell” myntades inte förrän 1869.*

Tänk om vi kunde få till ett samhälle där män får vara nära varandra OCH där det är helt irrelevant vem du begår sex med? Jag tror att ett steg i rätt riktning vore om Kungen & talmannen åtminstone gav varandra ett lillfinger!

Källor
*I ett tal vid Columbia University i New York 2007 sa Irans dåvarande president Mahmoud Ahmadinejad: ”In Iran we don’t have homosexuals like in your country.”
*2019 sa Ugandas etik- och integritetsminister till Reuters: ”Homosexualitet är inte naturligt för ugandier.”

Alla inlägg med koppling till Kungen:
Tips och trix för att fotografera kungar
Varför inte hålla handen?
Den blå och rosa kungafamiljen
Maskulin självkontroll