Maskulin självkontroll

Foto: ABC News, 1979

Jag hörde talas om det här klippet i podden Sista Måltiden, och var bara tvungen att hitta det. Ruhollah Khomeini, på väg hem till #iran efter en lång landsflykt, utsedd till Irans högste ledare efter revolutionen 1979 som han var med och orkestrerade. Med sig på planet har han 120 journalister, varav en frågar: ”Ayatollah, vill du vara så snäll och berätta för oss vad du känner nu när du är tillbaka i Iran?”

Khomeini: ”Ingenting.” (”Hichi.”)

Det får mig att tänka på en av grundbultarna i idealisk, normativ maskulinitet: självkontroll. Att inför potentiella känslostormar – oavsett om de orsakas av revolutioner, livsfara eller familjelycka – behärska sig.

Som Thor, när han sjunker i kvicksand, men vägrar att röra en min. För ”Odins son, herre av Asgård, Ber Inte Om Hjälp”.

Illustration: Ron Frenz. Marvel: The Mighty THOR Vol. 1, No. 402, Quicksand!

Eller MMA-fightern Petr Yan, vars fru, fina familj och barns födslar inte ger honom några krusningar på smilbanden. Men att slåss i en bur får honom att le som ett barn på julafton.

Eller som Jordan Peterson, på besök vid Förintelsemonumentet i Berlin.

 

 

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ett inlägg delat av Dr. Jordan B. Peterson (@jordan.b.peterson)

Han som annars är känd för att ha mycket lätt till gråt. Vet inte varför han skulle se stoisk ut just här? Eller varför han kikar fram runt ett hörn som en tecknad bov.

Illustration: Gleb Kosarenko, iStock by Getty Images.

Eller som KUNGEN (förlåt, jag har problem, nästa inlägg ska inte innehålla en enda bild på Kungen, jag lovar!). Dagen då han som 27-åring tog över sin bortgångne farfars plats på Silvertronen. Och kände… just ingenting? Men det är kanske lätt att hålla känslorna i styr när man är uppbackad av ett helt posse behärskade män med snörpta munnar.

Foto: Jan Collsiöö, TT / Aftonbladet

Att Ha känslor men inte visa dem är dock kanske bättre än att Inte ha känslor men att visa dem ändå, som en riktig psykopat? (Obs, jag säger inte att Khomeini, som bl.a. beordrade mordet på 30 000 politiska fångar 1988, inte var en.)

Jag tänker på Trump. Som 2019 poserade med en bebis vars föräldrar dött beskyddande den mot masskytten i El Paso. Med ett flin och tummen upp.

Foto: Melania Trump, privat

Vänta! Jag har faktiskt en bild där Kungen (förlåt, förlåt, sista!) visar känslor. Där han GORMAR för sig själv och fosterland under en OS-handbollsmatch mot Danmark, som tydligen lockade krigarkonungen ur honom.

Foto: Gouhier-Guibbaud-JMP/ABACA/Eyewitness Picture

Men sport räknas inte.

 

Alla inlägg med koppling till Kungen:
Tips och trix för att fotografera kungar
Varför inte hålla handen?
Den blå och rosa kungafamiljen
Maskulin självkontroll